Așa cum schimbările climatice afectează din ce în ce mai multe domenii ale vieții, un oraș din SUA încearcă să se pregătească pentru furtunile viitoare. New York City desfășoară un proiect de rezistență la climă de dimensiuni uriașe pentru a-l ajuta să evite greșelile trecutului și să se protejeze împotriva modelelor meteorologice ale viitorului.
Capitala economică a SUA este foarte vulnerabilă la schimbările climatice. Cu 836 km de coastă, experții se tem că nivelul mării va crește cu 20-75 cm până în 2050, ceea ce ar amenința New York-ul cu scufundarea, în special insula Manhattan.
Cu o populație de 8,5 milioane de oameni, uraganul Sandy din 2012 și furtunile Ida și Henri din această vară au provocat daune de miliarde de dolari celui mai mare oraș al Americii, precum și peste 50 de morți.
Având în vedere geografia sa particulară, New York este extrem de vulnerabil la vremea rea și a adoptat recent un plan de rezistență la climă care costă 20 de miliarde de dolari pentru a încerca să prevină viitoarele furtuni.
Unul dintre proiecte vizează siguranța Manhattanului. Proiectul East Side Coastal Resiliency are ca scop protejarea a 110.000 de new-yorkezi din East Side din Manhattan, de la Montgomery Street până la East 25th Street.
Ca parte a proiectului de 1,45 miliarde de dolari, au început lucrările în sud-estul Manhattanului pentru a ridica un sistem integrat de 4 km de parcuri înălțate, pereți de inundații, berme și porți mobile pentru a crea o linie continuă de protecție împotriva creșterii nivelului mării și a creșterii amenințările cu furtuni de coastă mai puternice și mai severe, agravate de schimbările climatice.
„Acest proiect îi va proteja pe new-yorkezi de furtunile de coastă și de creșterea mărilor pentru decenii viitoare, investind în același timp în facilități și îmbunătățind accesul la spațiile publice din partea de est a Manhattanului”, spune directorul Biroului Primarului pentru Reziliență Climatică, Jainey. Bavishi.
Manhattan va replanta, de asemenea, mii de copaci în jurul șantierului și va îmbunătăți sistemele subterane pentru canalizare.
Sursa: realitatea.md