De astăzi, antreprenorii pot solicita credite investiționale de până la 15 milioane de lei, cu o dobândă avantajoasă, parțial acoperită de stat, prin intermediul Programului guvernamental de stimulare a investițiilor 373.
Anunțul a fost făcut la o conferință de presă de ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, și directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), Dumitru Pîntea, transmite Moldpres.
Rata dobânzii la creditele în valută străină va fi de 3% anual, iar în lei – de 7 la sută anual. Creditele pot fi accesate de întreprinderile mici și mijlocii pe un termen de până la șapte ani, cu o perioadă de grație de până la trei ani.
Valoarea maximă a creditelor este de 15 milioane de lei, cu o contribuție proprie de doar 10 la sută din valoarea proiectului investițional. Creditele pot fi solicitate la una dintre cele 11 bănci comerciale din R. Moldova. Agenții economici, care doresc să acceseze credite investiționale pentru dezvoltarea afacerii cu dobândă compensată de stat, trebuie să depună o cerere de credit, însoțită de un set de acte. Ulterior, banca examinează cererea și decide acordarea creditului, semnând un contract în acest sens.
Dumitru Alaiba a declarat că prioritatea Programului 373 este stimularea investițiilor, promovarea dezvoltării economice, crearea noilor locuri de muncă și accesarea noilor piețe de desfacere pentru produsele și serviciile autohtone. La Program vor putea fi depuse proiecte investiționale din domenii precum agricultură, industria prelucrătoare, gestionarea deșeurilor, informații și comunicații, învățământ, sănătate și asistență socială.
Directorul ODA, Dumitru Pîntea, a afirmat că solicitanții de credite trebuie să întrunească anumite criterii de eligibilitate, inclusiv lipsa datoriilor la bugetul de stat. Nu vor fi eligibile la program întreprinderile care au beneficiari efectivi înregistrați în jurisdicții ce nu implementează standardele internaționale de transparență financiară.
Finanțarea activității de compensare a dobânzilor la credite se va efectua din contul și în limita alocațiilor stabilite în bugetul de stat pentru anul respectiv, precum și din contul asistenței financiare externe.
În anul curent, pentru acțiunile de implementare a Programului de stimulare a investițiilor 373 au fost prevăzute circa 250 milioane de lei.