Oamenii de știință americani au descoperit diferențe semnificative în structurile cerebrale ale băieților și fetelor pe măsură ce cresc.
Pentru acest studiu a fost selectat un eșantion de 8.900 de copii cu vârste cuprinse între 9 și 10 ani, relatează gazeta.ru.
Părinții acestora au fost rugați să își aducă periodic copiii pentru examinarea creierului cu ajutorul aparatelor RMN. Oamenii de știință au fost interesați de modificările în structura materiei cenușii și albe din creier, precum și de diferențele de sex în aceste modificări. Ca urmare, ei au reușit să confirme ipoteza de lungă durată conform căreia căile de dezvoltare a creierului masculin și feminin diferă semnificativ. Printre altele, au fost înregistrate diferențe semnificative în structura și ritmul de dezvoltare a rețelei modului pasiv al creierului, care joacă un rol important în funcționarea creierului în timpul inactivității.
În general, fetele au fost caracterizate de o densitate mai mare a conexiunilor dintre neuronii din această rețea, precum și de o densitate mai mare a materiei albe în regiunile cerebrale asociate. Potrivit oamenilor de știință, acest lucru reflectă faptul că, în medie, creierul fetelor se maturizează mai repede decât cel al băieților și al bărbaților tineri. Oamenii de știință au găsit modele similare atunci când au comparat gradul de “maturizare” al creierului cu nivelul de dezvoltare intelectuală la copii.
Descoperirea acestor diferențe în ceea ce privește natura dezvoltării creierului la fete și băieți explică existența diferențelor legate de vârstă în ceea ce privește abilitățile cognitive ale școlarilor și școlărițelor.