• Ultimile stiri
  • Politică
  • Social
  • Economic
  • Externe
  • Life & style
Arhive
  • octombrie 2025
  • septembrie 2025
  • august 2025
  • iulie 2025
  • iunie 2025
  • mai 2025
  • aprilie 2025
  • martie 2025
  • februarie 2025
  • ianuarie 2025
  • decembrie 2024
  • noiembrie 2024
  • octombrie 2024
  • septembrie 2024
  • august 2024
  • iulie 2024
  • iunie 2024
  • mai 2024
  • aprilie 2024
  • martie 2024
  • februarie 2024
  • ianuarie 2024
  • decembrie 2023
  • noiembrie 2023
  • octombrie 2023
  • septembrie 2023
  • august 2023
  • iulie 2023
  • iunie 2023
  • mai 2023
  • aprilie 2023
  • martie 2023
  • februarie 2023
  • ianuarie 2023
  • decembrie 2022
  • noiembrie 2022
  • octombrie 2022
  • septembrie 2022
  • august 2022
  • iulie 2022
  • iunie 2022
  • mai 2022
  • aprilie 2022
  • martie 2022
  • februarie 2022
  • ianuarie 2022
  • decembrie 2021
  • noiembrie 2021
  • octombrie 2021
  • septembrie 2021
  • august 2021
  • iulie 2021
  • iunie 2021
  • mai 2021
  • aprilie 2021
  • martie 2021
  • februarie 2021
  • ianuarie 2021
  • decembrie 2020
  • noiembrie 2020
  • octombrie 2020
  • septembrie 2020
  • august 2020
  • iulie 2020
  • iunie 2020
  • mai 2020
  • aprilie 2020
  • martie 2020
  • noiembrie 2019
Good News
Good News
  • Ultimile stiri
  • Politică
  • Social
  • Economic
  • Externe
  • Life & style
  • Life & style

Cât de periculoși sunt îndulcitorii artificiali

  • 1 februarie 2023
  • 2 minute read
Total
0
Shares
0
0
0

Îndulcitorii artificiali se regăsesc în compoziția multor produse, de la băuturi, deserturi, tot felul de mâncăruri procesate și chiar în pasta de dinți. Deși îndulcitorii artificiali au puține calorii, asta nu înseamnă întotdeauna că sunt și sănătoși, transmite TVN cu referire la libertatea.ro. 

Îndulcitorii artificiali sunt aditivi alimentari, substanțe chimice obținute în laborator, cunoscuți și drept îndulcitori cu conținut scăzut de calorii și asta tocmai pentru că au foarte puține calorii sau chiar deloc. Totuși, au o intensitate mai mare a gustului de dulce decât zahărul, motiv pentru care li se mai spune și îndulcitori de mare intensitate.

Cei mai cunoscuți îndulcitori artificiali:

Aspartam (E951) – este de 200 de ori mai dulce decât zahărul de masă.

Acesulfam de potasiu ((E950) Cunoscut și sub denumirea de acesulfam K, este de 200 de ori mai dulce decât zahărul de masă. Este considerat potrivit pentru gătit și coacere.

Advantame (E969 ) – Acest îndulcitor este de 20.000 de ori mai dulce decât zahărul de masă și este considerat potrivit pentru gătit și coacere.

Aspartam-acesulfame (E962 ) – este de 350 de ori mai dulce decât zahărul de masă.

Ciclamat (E952)– este de 50 de ori mai dulce decât zahărul de masă, a fost folosit pentru gătit și coacere. Cu toate acestea, a fost interzis în Statele Unite din 1970.

Neotam (E961)– acest îndulcitor este de 13.000 de ori mai dulce decât zahărul de masă și este considerat potrivit pentru gătit și coacere.

Neohesperidină (E959) -este de 340 de ori mai dulce decât zahărul de masă și este considerat potrivit pentru gătit, coacere și amestecare cu alimente acide. Acesta nu este aprobat pentru utilizare în Statele Unite.

Saccharin (E 954)– zaharina este de 700 de ori mai dulce decât zahărul de masă.

Sucraloză (E955) – e este de 600 de ori mai dulce zahăr de masă, este considerată potrivită pentru gătit, coacere și amestecare cu alimente acide.

Îndulcitorii sunt omniprezenți și se găsesc într-o varietate de produse din jurul nostru. Utilizarea lor a fost controversată și a ridicat multe întrebări cu privire la siguranța lor. Sunt folosiți de persoane care au probleme cu greutatea, dar și de cele care nu au, de diabetici și nondiabetici, adulți și copii deopotrivă, iar marketingul extins și conștientizarea sporită a sănătății au condus la utilizarea lor pe scară largă. Incidența obezității și a diabetului zaharat continuă să crească la nivel mondial.

Conștientizarea sănătății și adoptarea unor diete „mai sănătoase” în încercarea de a diminua tulburările și bolile metabolice sunt în creștere. În plus, există o comercializare pe scară largă a îndulcitorilor artificiali de către producătorii care le etichetează sigure pentru consum, în ciuda faptului că lipsesc adesea date științifice care să valideze acest lucru.

Astfel, medicii și dieteticieni trebuie să adopte o abordare bazată pe dovezi atunci când recomandă pacienților utilizarea acestor îndulcitori.

Băuturile îndulcite artificial pot fi o alternativă ușoară pentru cei care consumă în mod regulat băuturi răcoritoare și doresc să scadă consumul de zahăr.

Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

sursa: tvn.md

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Share 0
Share 0
Etichete
  • sanatate
Previous Article
  • Life & style

De ce fostul iubit reapare în viața ta

  • 1 februarie 2023
Detalii
Next Article
  • Life & style

Cei mai frumoși bărbați potrivit științei

  • 1 februarie 2023
Detalii
Știri conexe
Detalii

Beneficii extinse pentru diasporă, printre primele proiecte ale noului Parlament

  • 3 octombrie 2025
Detalii

Drum G65 în Telenești: peste 45% executat pe sectorul M5‑Cîșla, lucrările continuă

  • 3 octombrie 2025
Detalii

Transformare vizibilă în sectorul Rîșcani: trotuarele încep să prindă viață

  • 2 octombrie 2025
Detalii

Maia Sandu: „Bunicii noștri merită o viață demnă și mai ușoară”

  • 1 octombrie 2025
Detalii

Președintele României își exprimă încrederea într‑o aderare rapidă a Moldovei la UE

  • 1 octombrie 2025
Detalii

Colaborare academică între Chișinău și Malé: cercetare, schimburi și inițiative comune

  • 30 septembrie 2025

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RLIVE TV

Articole recente
  • Start sezonului termic 2025-2026 în municipiul Chișinău
  • Peste 400 de elevi învață în condiții mai bune la Trușeni, datorită Primăriei Chișinău
  • Proiectul Deșeuri Solide Chișinău intră în etapa a doua: recultivare și stație de sortare
  • Profesorii care dau sens viitorului – apreciați la un eveniment festiv
  • Beneficii extinse pentru diasporă, printre primele proiecte ale noului Parlament
Comentarii recente
  • Zina la Liderul partidului „Moldova Mare” acuză guvernarea de „tiranie”, după ce conturile i-au fost blocate
  • JamesRit la Republica Moldova și-a asumat nouă angajamente axate pe incluziunea refugiaților, drepturile copiilor, egalitatea de gen, educație și eradicarea apatridiei. Obiectivele au fost expuse în cadrul Forumului Global pentru Refugiați 2023
  • deratizatorul la AUR Moldova va lansa o campanie activă de promovare a Unirii în toate regiunile țării
  • Două medalii de bronz pentru lotul național de para powerlifting la Cupa Mondială din Beijing - Observatorul de Nord la Două medalii de bronz pentru lotul național de para powerlifting la Cupa Mondială din Beijing
  • Gita la Ion Chicu: Retorica despre trupe străine afectează PIB-ul și climatul investițional
Recomandate
  • Start sezonului termic 2025-2026 în municipiul Chișinău
    • 3 octombrie 2025
  • Peste 400 de elevi învață în condiții mai bune la Trușeni, datorită Primăriei Chișinău
    • 3 octombrie 2025
  • Proiectul Deșeuri Solide Chișinău intră în etapa a doua: recultivare și stație de sortare
    • 3 octombrie 2025
  • Profesorii care dau sens viitorului – apreciați la un eveniment festiv
    • 3 octombrie 2025
  • Beneficii extinse pentru diasporă, printre primele proiecte ale noului Parlament
    • 3 octombrie 2025
Good News
  • Ultimile stiri
  • Politică
  • Social
  • Economic
  • Externe
  • Life & style
GoodNews, portalul care îți aduce doze zilnice de istorii motivante,
realizări remarcabile și inițiative pozitive.
Descoperă o perspectivă proaspătă asupra știrilor,
unde optimismul și speranța sunt la ele acasă.

© 2025 - GOOD NEWS | Developed by: INTELLECT GROUP

Input your search keywords and press Enter.