• Ultimile stiri
  • Politică
  • Social
  • Economic
  • Externe
  • Life & style
Arhive
  • mai 2025
  • aprilie 2025
  • martie 2025
  • februarie 2025
  • ianuarie 2025
  • decembrie 2024
  • noiembrie 2024
  • octombrie 2024
  • septembrie 2024
  • august 2024
  • iulie 2024
  • iunie 2024
  • mai 2024
  • aprilie 2024
  • martie 2024
  • februarie 2024
  • ianuarie 2024
  • decembrie 2023
  • noiembrie 2023
  • octombrie 2023
  • septembrie 2023
  • august 2023
  • iulie 2023
  • iunie 2023
  • mai 2023
  • aprilie 2023
  • martie 2023
  • februarie 2023
  • ianuarie 2023
  • decembrie 2022
  • noiembrie 2022
  • octombrie 2022
  • septembrie 2022
  • august 2022
  • iulie 2022
  • iunie 2022
  • mai 2022
  • aprilie 2022
  • martie 2022
  • februarie 2022
  • ianuarie 2022
  • decembrie 2021
  • noiembrie 2021
  • octombrie 2021
  • septembrie 2021
  • august 2021
  • iulie 2021
  • iunie 2021
  • mai 2021
  • aprilie 2021
  • martie 2021
  • februarie 2021
  • ianuarie 2021
  • decembrie 2020
  • noiembrie 2020
  • octombrie 2020
  • septembrie 2020
  • august 2020
  • iulie 2020
  • iunie 2020
  • mai 2020
  • aprilie 2020
  • martie 2020
  • noiembrie 2019
Good News
Good News
  • Ultimile stiri
  • Politică
  • Social
  • Economic
  • Externe
  • Life & style
  • Life & style

Carnea fără carne va fi viitorul alimentației pe Pământ?

  • 18 mai 2022
  • 3 minute read
Total
0
Shares
0
0
0

Carnea fără carne pare a fi viitorul alimentației pe Pământ. Tot mai multe companii dezvoltă tehnologii prin care să obțină burgeri, cârnați, fripturi sau alte preparate din vegetale care să imite perfect produsele provenite de la animale. Un altfel de exemplu vine din Israel, unde un start-up a dezvăluit primul steak vegetal, tipărit cu ajutorul tehnologiei 3D.

Friptura vegetală tipărită cu ajutorul tehnologiei 3D o imită perfect pe cea provenită din natură. Este făcută din proteine de soia și mazăre, grăsime de cocos și ulei de floarea-soarelui, la care se adaugă arome naturale. Steak-ul a fost special gândit pentru a avea o structură similară cu friptura de vită. Are un nivel ridicat de proteine și, datorită faptului că e de origine vegetală, nu are colesterol.

„Tehnologia noastră poate crea secțiuni întregi de mușchi, la fel cum o vacă le poate produce, dar într-un mod mult mai eficient, cu un cost mai mic și, desigur, cu mai multă grijă pentru mediu. Așa că am introdus o nouă categorie. Putem face întreaga vacă, nu doar o parte a vacii – fripturi pentru gătire lentă, grătar, tot ce poate produce un animal, noi dorim să facem la fel sau poate chiar mai bine”, a declarat Eshchar Ben-Shtrit, directorul start-up-ului Redefine Meat.

Compania din Israel a lucrat cu numeroși experți în domeniul alimentar, inclusiv măcelari, pentru a crea friptura vegană. Obiectivul acesteia este perfecționarea și accelerarea procesului de creare a fripturilor pe bază de plante, astfel încât să fie chiar mai gustoase și mai ieftine decât carnea reală.

„Este grozav. Parcă ar fi adevărată. Sunt vegetariană de aproape 15 ani și nu am mai mâncat carne de mult timp. Textura este corectă, chiar și mirosul, miroase ca friptura adevărată, autentică. Pentru mine, este revoluționar”, a declarat o clientă.

După unele estimări, carnea artificială din plante ar putea să reprezinte 60 la sută din piața globală de carne până în 2040.

Dar cât de sănătoasă este această friptură vegetală, tipărită cu imprimantă 3D?

Laura Ene, medic nutriționist, a explicat la Digi24 că aportul nutrițional este cel care ne interesează de fiecare dată, atunci când vorbim despre sănătate, despre o nutriție echilibrată și despre a mânca sănătos.

„Până la urmă, despre ce vorbim în această carne 3D? Despre o proteină extrasă din vegetale, nimic de spus, dar știm bine că proteina vegetală nu are toți aminoacizii complecși, nu are toți aminoacizii esențiali de care are nevoie corpul nostru. Mai erau ceva uleiuri pe acolo, uleiuri vegetale, dar am auzit și despre uleiul de cocos, ceea ce nu face deloc și nu transformă această bucată de carne artificială într-un aliment sănătos”, atrage atenția medicul nutriționist.

Există trei categorii de grăsimi pe lumea asta – unele bune, unele rele și unele foarte rele, avertizează Laura Ene.

„Cele bune, evident, sunt cele vegetale, însă uleiul de cocos și uleiul de palmier toată lumea medicală știe că reprezintă grăsime saturată, care nu este sănătoasă pentru interiorul corpului nostru, cel puțin. Așadar, nu văd chiar o sănătate deosebită, plus că unde sunt vitaminele, unde sunt mineralele, unde sunt B-urile, unde este magneziul, unde sunt toți nutrienții despre care spunem că ar trebui să facă parte dintr-o alimentație echilibrată? Nicăieri!” atrage atenția medicul nutriționist. „N-am auzit în descrierea alimentului, dar ar fi o culme să existe și un complex de vitamine și minerale care să refacă bogăția alimentelor, indiferent că este carne sau orice altceva”, a adăugat Laura Ene.

Întrebată dacă personal ar încerca o astfel de friptură vegană, medicul a spus că nu crede că neapărat. „Întâi de toate, înainte de cum arată și cum este marketat, mă gândesc ce beneficiu are pentru sănătatea mea”, spune Laura Ene.

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Share 0
Share 0
Etichete
  • alimentatie
Previous Article
  • Externe

Școlile secrete pentru fete din Afganistan

  • 18 mai 2022
Detalii
Next Article
  • Politică

Mărimea plății compensatorii pentru salariații cu venituri mici va fi majorată

  • 18 mai 2022
Detalii
Știri conexe
Detalii

Maia Sandu: Linia electrică Vulcănești–Chișinău, proiect strategic pentru securitatea energetică a Moldovei

  • 21 mai 2025
Detalii

R. Moldova semnează Acordul pentru Planul de Creștere cu UE pe 9 mai

  • 8 mai 2025
Detalii

La Fălești, Ion Chicu anunță planul Alternativa pentru viață decentă și stabilitate economică

  • 8 mai 2025
Detalii

Benzile dedicate din Chișinău: Soluția pentru un transport public mai rapid și mai eficient

  • 7 mai 2025
Detalii

Sprijin UE de 1,25 mil. € pentru reforma migrației și azilului în R. Moldova

  • 7 mai 2025
Detalii

Forum pentru promovarea turismului durabil în Chișinău, pe 15 mai

  • 6 mai 2025

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RLIVE TV

Articole recente
  • Sfântul Nicolae, cinstit azi de creștinii ortodocși de stil vechi
  • Călărași găzduiește Turneul Internațional de lupte libere „Cupa Constantin Cobîlean”
  • PMUD Chișinău: Soluții durabile pentru un oraș modern
  • Ajutor financiar major: Moldova va primi peste 100 de milioane de dolari de la Banca Mondială
  • Maia Sandu: Linia electrică Vulcănești–Chișinău, proiect strategic pentru securitatea energetică a Moldovei
Comentarii recente
  • Universitas Islam Sultan Agung la VIDEO//Renato Usatîi: PAS hrănește moldovenii cu speranțe noi, dar în realitate își ascunde propriile eșecuri!
  • Nabila DelaNovira la Serviciile fiscale devin 100% digitale din 1 iunie: Anunțul Serviciului Fiscal de Stat
  • Nabila DelaNovira la O tânără de 16 ani din Moldova a fost acceptată la o universitate din SUA
  • Copiii cu dizabilități vor beneficia de pensia de urmaș | Unica.md la Copiii cu dizabilități vor beneficia de pensia de urmaș, conform unui nou proiect de lege
  • Fermierii afectați de înghețurile recente pot solicita ajutor din partea statului - Expresul la Fermierii afectați de înghețuri pot solicita ajutor de stat pentru pagubele produse
Recomandate
  • Sfântul Nicolae, cinstit azi de creștinii ortodocși de stil vechi
    • 22 mai 2025
  • Călărași găzduiește Turneul Internațional de lupte libere „Cupa Constantin Cobîlean”
    • 21 mai 2025
  • PMUD Chișinău: Soluții durabile pentru un oraș modern
    • 21 mai 2025
  • Ajutor financiar major: Moldova va primi peste 100 de milioane de dolari de la Banca Mondială
    • 21 mai 2025
  • Maia Sandu: Linia electrică Vulcănești–Chișinău, proiect strategic pentru securitatea energetică a Moldovei
    • 21 mai 2025
Good News
  • Ultimile stiri
  • Politică
  • Social
  • Economic
  • Externe
  • Life & style
GoodNews, portalul care îți aduce doze zilnice de istorii motivante,
realizări remarcabile și inițiative pozitive.
Descoperă o perspectivă proaspătă asupra știrilor,
unde optimismul și speranța sunt la ele acasă.

© 2025 - GOOD NEWS | Developed by: INTELLECT GROUP

Input your search keywords and press Enter.