Chişinău, 29 oct. /MOLDPRES/. Astăzi este Ziua Națională a Turciei, stat în sud-vestul Asiei, având un teritoriu peninsular, înconjurat de mările Neagră, Egee şi Mediterană, notează MOLDPRES.
Turcia este o țară întinsă pe două continente – 97% din suprafață se află în Asia de Sud-Vest (peninsula Anatolia) și 3% – în Europa (peninsula Balcanică). Se învecinează cu Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Iran, Irak, Siria, Grecia şi Bulgaria. Țara are o populație de aproximativ 83 mln de locuitori și o suprafață de 783 mii km pătrați.
Este o republică democratică, laică, constituțională, al cărei sistem politic a fost stabilit în 1923. Turcia este membru al ONU, NATO, OSCE, OECD, OIC şi al Consiliului Europei. În 2005 Uniunea Europeană a deschis negocierile de aderare cu Ankara.
Așezarea Turciei la intersecția Europei cu Asia o face să fie o țară de o mare importanță geostrategică. Din punct de vedere etnic, turcii formează majoritatea populației, existând însă și o minoritate importantă de kurzi. Religia predominantă în Turcia este islamul, iar limba oficială a țării este turca.
Exportă produse metalurgice, mașini și utilaje electrice, bumbac, tutun, vite, piei și fructe. Importă produse petroliere, echipamente industriale, mijloace de transport și mărfuri de larg consum. Comerț exterior cu Germania, SUA, Franța, Italia, Iran, Federația Rusă și alte țări. Turcia este renumită pentru plajele cu nisip și apa mării de culoare turcoaz, pentru comorile sale unice din antichitate, pentru bogățiile naturale, pentru ospitalitatea pe care locuitorii săi o arată față de turiști, dar și pentru bucătăria sa, care deține unul dintre locurile fruntașe în lume.
Relațiile diplomatice între R. Moldova şi R. Turcia au fost stabilite la 3 februarie 1992. Ambasador Extraordinar şi Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Turcia este Dmitrii Croitor, iar al Turciei în R. Moldova – Halil Gürol Sökmensüer.
În anul 2020, volumul schimburilor comerciale între Republica Moldova și Republica Turcia a înregistrat suma de 560 milioane USD. Exportul de mărfuri efectuat pe parcursul perioadei de referință spre Turcia a însumat 172 milioane USD (sau 97,81% față de anul 2019), iar importul din Turcia a constituit 388 milioane USD (sau 96,9% față de anul 2019).
Conform informației oficiale prezentate de Camera Înregistrării de Stat, în Republica Moldova activează 1 255 întreprinderi cu capital turcesc, investițiile în capitalul social însumând 1 005,637 milioane lei, astfel Turcia s-a clasat pe locul 6 în topul partenerilor investiționali, după valoarea capitalului investit. Unul dintre cei mai mari investitori este Summa Group, companie internațională de construcții cu reprezentanțe oficiale în așa țări ca: Turcia, Rusia, SUA, Germania, România și în R. Moldova activează peste 15 ani. Proiecte: Radisson Blu Leogrand Hotel, Spitalul Internaţional Medpark, Shopping MallDova, Complexul Rezidenţial Crown Plaza și Crown Plaza Park.
Sursa: moldpres.md