În anul 2025, în sudul Republicii Moldova vor demara lucrările de proiectare şi construcţie privind crearea infrastructurii pentru gestionarea deşeurilor. Acest lucru a fost comunicat de către Ministerul Ecologiei. Cu o zi înainte, primarii din Cahul, Cantemir, Taraclia, Vulcăneşti, Ceadâr-Lunga şi Comrat au semnat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare un Acord privind susţinerea proiectului „Deşeuri solide municipale în Moldova”.
Aceste municipalităţi fac parte din prima regiune de gestionare a deşeurilor (RMD 1). În Republica Moldova, acest proiect este deja implementat în RMD 5 şi RMD 8.
„Gestionarea deşeurilor nu este o iniţiativă locală sau chiar regională, ci una naţională. În mod individual, nu fiecare localitate dispune de resursele necesare pentru gestionarea integrată a deşeurilor. Prin unirea forţelor, putem face faţă acestei provocări”, a declarat secretarul de stat Grigore Stratulat la ceremonia de semnare.
Proiectul include construcţia unui centru de procesare a deşeurilor şi management de mediu, a unei staţii de sortare şi a unei staţii de compostare în Cahul. Actualul depozit de deşeuri va fi închis. Staţii de transbordare vor fi construite în Comrat şi Taraclia, precum şi în satul Cania. De asemenea, vor fi achiziţionate echipamentele şi mijloacele de transport necesare pentru colectarea, transportul şi prelucrarea deşeurilor.
Proiectul este parte a angajamentului Republicii Moldova de a îmbunătăţi infrastructura de gestionare a deşeurilor solide, în conformitate cu Programul Naţional pentru anii 2023-2027.
În septembrie, BERD a anunţat că a obţinut o sumă suplimentară de 4,34 milioane de euro din Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficienţă Energetică şi Mediu (E5P) pentru a îmbunătăţi gestionarea deşeurilor în sudul Moldovei. Noile fonduri ale BERD vor ridica sprijinul total pentru gestionarea deşeurilor în Moldova la 15,45 milioane EUR (Direcţia Generală pentru Vecinătate şi Extindere a CE fiind principalul donator).