Austria a donat țării noastre un lot de echipamente și dispozitive medicale, care au fost distribuite Institutului de Medicină Urgentă. Mai exact, lotul conține haine speciale pentru personalul medical și pacienți, 38 paturi spitalicești, șase rolatoare, un reflector lumină rece, două electrocoagulatoare.
În cadrul evenimentului de recepționare a donației, secretara de stat a Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu, a mulțumit Guvernului Austriei pentru ajutorul oferit sistemului medical din Republica Moldova.
„Suntem extrem de recunoscători Guvernului Austriei și cetățenilor acestei țări pentru suportul oferit într-o perioadă complicată pentru sistemul de sănătate din țara noastră. Pandemia ne-a demonstrat încă odată puterea prietenii între țări și cât de important este să ne consolidăm eforturile în fața unei provocări majore, precum pandemia COVID-19. Mulțumesc lucrătorilor medicali care luptă zilnic pentru fiecare viață și îndemn populația să respecte măsurile de protecție, să se vaccineze, deoarece, cu fiecare persoană vaccinată în Republica Moldova, salvăm viețile oamenilor ce ne înconjoară și suntem cu un pas mai aproape de sfârșitul pandemiei”, a menționat Svetlana Nicolaescu.
La rândul său, E.S, Ambasadoarea Republicii Austria la Chișinău, Stella Avallone, a reconfirmat sprijinul țării sale pentru Republica Moldova, în toate domeniile de activitate.
„Pandemia COVID-19 și efectele sale globale ne-au demonstrat cât de important este să consolidăm sistemele noastre de sănătate la nivel mondial în spiritul solidarității internaționale și a ajutorului reciproc. În acest context, orașul Viena dorește să susțină Republica Moldova în combaterea pandemiei și în fața altor provocări mari din domeniul sănătății și oferă drept donație un lot cu echipament medical. Această asistență umanitară are drept scop îmbunătățirea calității serviciilor medicale”, a declarat Stella Avallone.
Precizăm că, Austria este un partener important pentru Republica Moldova. Pe parcursul mai multor ani, Viena a adus contribuții numeroase pentru îmbunătățirea infrastructurii din sistemul de sănătate, dar și a altor domenii.
De la începutul pandemiei, în Republica Moldova, au fost înregistrate 298.310 cazuri de infecție cu COVID-19, iar 6.877 persoane au decedat din cauza virusului. Totodată, până în prezent, 793.002 de cetățeni au încheiat schema completă de vaccinare.