• Ultimile stiri
  • Politică
  • Social
  • Economic
  • Externe
  • Life & style
Arhive
  • iunie 2025
  • mai 2025
  • aprilie 2025
  • martie 2025
  • februarie 2025
  • ianuarie 2025
  • decembrie 2024
  • noiembrie 2024
  • octombrie 2024
  • septembrie 2024
  • august 2024
  • iulie 2024
  • iunie 2024
  • mai 2024
  • aprilie 2024
  • martie 2024
  • februarie 2024
  • ianuarie 2024
  • decembrie 2023
  • noiembrie 2023
  • octombrie 2023
  • septembrie 2023
  • august 2023
  • iulie 2023
  • iunie 2023
  • mai 2023
  • aprilie 2023
  • martie 2023
  • februarie 2023
  • ianuarie 2023
  • decembrie 2022
  • noiembrie 2022
  • octombrie 2022
  • septembrie 2022
  • august 2022
  • iulie 2022
  • iunie 2022
  • mai 2022
  • aprilie 2022
  • martie 2022
  • februarie 2022
  • ianuarie 2022
  • decembrie 2021
  • noiembrie 2021
  • octombrie 2021
  • septembrie 2021
  • august 2021
  • iulie 2021
  • iunie 2021
  • mai 2021
  • aprilie 2021
  • martie 2021
  • februarie 2021
  • ianuarie 2021
  • decembrie 2020
  • noiembrie 2020
  • octombrie 2020
  • septembrie 2020
  • august 2020
  • iulie 2020
  • iunie 2020
  • mai 2020
  • aprilie 2020
  • martie 2020
  • noiembrie 2019
Good News
Good News
  • Ultimile stiri
  • Politică
  • Social
  • Economic
  • Externe
  • Life & style
  • Social

Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm

  • 3 august 2022
  • 3 minute read
Total
0
Shares
0
0
0

Se întâmplă adesea să nu putem rezista în fața cartofilor prăjiți, chipsurilor și produselor de patiserie, însă știați că dincolo de aportul caloric ridicat, aceste alimente pot conține substanțe periculoase? Printre ele se numără acrilamida, o substanță chimică care se formează în produsele alimentare bogate în amidon, în timpul gătitului la temperaturi ridicate. Acrilamida, recunoscută drept cancerigenă în 1994, se conține, de asemenea, în cafea și în fumul de țigară, scrie locals.md.

Acrilamida din alimente și măsurile de precauție

Acrilamida este o substanță care, inițial, nu se găsește în componența alimentelor, ci se formează în procesul de preparare a acestora. Principalul proces chimic responsabil de formarea ei este „Reacția Maillard” – o reacție chimică în urma căreia se obține aroma specifică a produselor alimentare coapte, acestea devenind „rumenite”.

Ca și alte substanțe, acrilamida poate fi toxică pentru oameni, în funcție de doza absorbită sau ingerată. Potrivit cercetărilor, principalele surse alimentare de acrilamidă sunt cartofii prăjiți, chipsurile, pâinea, prăjiturile, cerealele pentru micul dejun și cafeaua. Nivelurile de acrilamidă din alimente variază foarte mult în funcție de timpul, metoda și temperatura de gătire.

Cafeaua, și în special cafeaua neagră, este unul dintre alimentele care contribuie cel mai mult la expunerea la acrilamidă la adulți, în timp ce biscuiții dulci – la expunerea copiilor.

Potrivit studiilor, cafeaua instantanee are cu 100% mai multă acrilamidă decât cafeaua proaspăt prăjită, în timp ce înlocuitorii de cafea au cu 300% mai multă.

Cercetările au constatat că expunerea la acrilamidă crește riscul de apariție a mai multor tipuri de cancer. În organism, acrilamida este transformată într-un compus numit glicidamidă, care provoacă mutații și deteriorări ale ADN-ului. Totodată, studiile au arătat că nivelurile ridicate de expunere profesională la acrilamidă pot provoca leziuni neurologice.

Pentru a evita riscurile de îmbolnăvire, specialiștii recomandă:

  • Să nu se recurgă la supraîncălzirea uleiului în timpul gătitului;
  • Alimentele să nu fie prăjite sau coapte în exces;
  • Să fie redus sau evitat consumul de cafea și a părților puternic rumenite ale alimentelor.

Acrilamida din fumul de țigară și reducerea riscurilor

Fumul de țigară este o altă sursă semnificativă de expunere la acrilamidă. În timpul arderii țigărilor se formează mii de substanțe chimice, multe dintre ele fiind nocive. Acrilamida este una dintre aceste substanțe, recunoscută de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului ca fiind un carcinogen dovedit la animale și posibil carcinogen pentru oameni.

De altfel, expunerea totală la acrilamidă în populația de fumători este, în medie, mai mare cu peste 50% în comparație cu nefumătorii.

Totuși, potrivit studiilor, cantitatea de acrilamidă poate varia în funcție de tipul produselor din tutun. O cercetare din 2022 a evaluat conținutul de acrilamidă în țigările convenționale și în sistemele de încălzire a tutunului și expunerea rezultată în urma utilizării acestora.

Datele au scos la iveală faptul că nivelul de acrilamidă în țigările convenționale a variat de la 235 la 897 ng/țigară, în timp ce în produsele fără fum au fost raportate niveluri de până la 5 ori mai mici, în intervalul 99-187 ng/rezervă. Astfel, a fost constatat un risc cancerigen în cazul țigărilor convenționale. Cât despre produsele fără fum, utilizarea a 5-40 de rezerve/zi nu a fost asociată cu un potențial risc cancerigen.

Și într-un alt studiu, efectuat în 2015, cercetătorii au constat că în urma utilizării dispozitivelor fără fum, expunerea la acrilamidă este mai mică decât în cazul consumului de alimente tratate termic sau fumatul țigărilor.

Ce prevede legislația

Pentru a reduce riscurile legate de consumul alimentelor ce conțin această substanță, începând din 2007, Comisia Europeană a stabilit planuri de monitorizare a nivelurilor de acrilamidă din produsele alimentare.

În 2011, instituția a stabilit valori-limită pentru alimentele care s-au dovedit a contribui în mare măsură la formarea acrilamidei. În cazul în care aceste valori sunt depășite, producătorii trebuie să își analizeze procesul de producție, să determine momentul în care se formează acrilamida și să găsească o soluție pentru a scădea nivelurile.

În Republica Moldova, acrilamida este inclusă în categoria „contaminanților de proces”, care reprezintă un pericol chimic pentru siguranța alimentelor. Totodată, Regulamentul sanitar privind protecţiei lucrătorilor în cazul prezenței agenţilor chimici la locul de muncă prevede valori-limită de expunere la acrilamidă.

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Share 0
Share 0
Previous Article
  • Social

165 de copii din sudul țării au absolvit cursuri de robotică și programare, organizate de „EU4Moldova: Startup City Cahul”

  • 3 august 2022
Detalii
Next Article
  • Politică
  • Social

Ion Ceban: Noi cercetări arheologice ale nucleului istoric al Chișinăului – Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”- a doua ca vechime din orașul Chișinău

  • 3 august 2022
Detalii
Știri conexe
Detalii

Lucrări de reparație a traseului Colibași–Vulcănești finalizate în proporție de 93%

  • 11 iunie 2025
Detalii

Festivalul de Film în Aer Liber – Ediția a III-a continuă tradiția verii în Chișinău!

  • 9 iunie 2025
Detalii

Tinerii polițiști de frontieră au depus Jurământul de credință Patriei

  • 6 iunie 2025
Detalii

Chișinău devine epicentrul leadershipului în managementul de proiecte și produse – Conferința din 7 iunie adună lideri din industrie

  • 5 iunie 2025
Detalii

Cinci zile de sesiuni științifice și prezentări inovatoare. Vezi ce program va avea Congresul Mondial al Viei și Vinului

  • 4 iunie 2025
Detalii

Două eleve din Soroca, premiate la concursul „Copilăria în diferite epoci”

  • 3 iunie 2025

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RLIVE TV

Articole recente
  • Vizită de lucru: specialiști americani și români inspectează pistele și platformele AIC
  • Artur Crăciun aproape de transferul la ŁKS Łódź din liga a II‑a poloneză
  • Fabrici de inovație în școli: imprimante 3D, robotică și realitate augmentată în noul program pilot
  • Zelenski, Sandu și Dan la Odesa: cooperare pentru securitate, energie și integrare europeană
  • Soroca promovează valorile europene prin evenimente educaționale și culturale
Comentarii recente
  • anton la Blocul Alternativa reacționează la acuzațiile PAS: „Minciuni și manipulări grosolane”
  • deratizatorul la Blocul Alternativa reacționează la acuzațiile PAS: „Minciuni și manipulări grosolane”
  • Eugen la „Moldova Mare” solicită reluarea dialogului diplomatic privind Bugeacul de Sud
  • Universitas Islam Sultan Agung la VIDEO//Renato Usatîi: PAS hrănește moldovenii cu speranțe noi, dar în realitate își ascunde propriile eșecuri!
  • Nabila DelaNovira la Serviciile fiscale devin 100% digitale din 1 iunie: Anunțul Serviciului Fiscal de Stat
Recomandate
  • Vizită de lucru: specialiști americani și români inspectează pistele și platformele AIC
    • 12 iunie 2025
  • Artur Crăciun aproape de transferul la ŁKS Łódź din liga a II‑a poloneză
    • 12 iunie 2025
  • Fabrici de inovație în școli: imprimante 3D, robotică și realitate augmentată în noul program pilot
    • 12 iunie 2025
  • Zelenski, Sandu și Dan la Odesa: cooperare pentru securitate, energie și integrare europeană
    • 12 iunie 2025
  • Soroca promovează valorile europene prin evenimente educaționale și culturale
    • 11 iunie 2025
Good News
  • Ultimile stiri
  • Politică
  • Social
  • Economic
  • Externe
  • Life & style
GoodNews, portalul care îți aduce doze zilnice de istorii motivante,
realizări remarcabile și inițiative pozitive.
Descoperă o perspectivă proaspătă asupra știrilor,
unde optimismul și speranța sunt la ele acasă.

© 2025 - GOOD NEWS | Developed by: INTELLECT GROUP

Input your search keywords and press Enter.