Consumul alimentelor ultraprocesate crește riscul de a dezvolta și de a muri din cauza cancerului, în special a cancerului ovarian, potrivit unui nou studiu efectuat pe peste 197.000 de persoane din Marea Britanie, dintre care peste jumătate erau femei.
Alimentele excesiv de procesate includ supe preambalate, sosuri, pizza congelată și mâncăruri gata preparate, precum și hot dog, cârnați, cartofi prăjiți, sucuri, prăjituri, torturi, bomboane, gogoși, înghețată și multe altele cumpărate din magazin. Cercetările de piaţă au arătat că persoanele care consumă mai multe alimente procesate sunt aceleaşi care consumă şi băuturi carbogazoase, în schimb nu prea mănâncă legume sau fructe.
Studiul a analizat asocierea dintre consumul de alimente ultraprocesate și 34 de tipuri diferite de cancer pe o perioadă de 10 ani. Fiecare creștere cu 10% a consumului de alimente ultraprocesate a fost asociată cu o creștere cu 2% a riscului de a dezvolta orice tip de cancer și cu o creștere cu 19% a riscului de a fi diagnosticat cu cancer ovarian. Decesele cauzate de cancere au crescut, de asemenea, conform studiului. Pentru fiecare creștere suplimentară de 10% a consumului de alimente ultraprocesate, riscul de deces din cauza oricărui tip de cancer a crescut cu 6%, în timp ce riscul de a muri din cauza cancerului ovarian a crescut cu o treime.
În mod normal, alimentele ultraprocesate au un termen de valabilitate foarte lung şi conţin cel puţin 10 ingrediente. Şi tind să se transforme în junk food, adică să fie sărace în fibre şi bogate în calorii şi zaharuri
Sursa