Experții militari ruși dezvoltă o „formă promițătoare de aplicare strategică” a Forțelor Armate Ruse prin operațiunea forțelor strategice de descurajare. Aceasta implică, printre altele, utilizarea armelor nucleare, se arată într-un articol semnat de prim-comandantului adjunct al Forțelor de Rachete Strategice Ruse, generalului locotenent Igor Fazletdinov și colonelului în retragere Vladimir Lumpov. Articolul a fost publicat în revista „Gândirea militară”, publicată de Ministerul Apărării din Federația Rusă.
Autorii articolului sunt convinși că Statele Unite și aliații săi „au determinat vectorul agresiv al politicii lor externe”. Se presupune că lucrează la „concepte extrem de agresive pentru crearea unor componente fundamental noi ale forțelor armate” și consideră că Rusia este principalul lor adversar. În articolul se spune că scopul principal al politicii militare americane este „eliminarea militaro-politică sau fizică a unui regim nedorit, păstrând în același timp resursele teritoriale, prime, de producție și umane ale țării”.
Plan „global”
Potrivit autorilor articolului, Statele Unite intenționează să “învingă” Rusia sub forma unei “operațiuni strategice (globale) multi-sfere”. Statele Unite ar fi văzut scopul său final ca distrugerea potențialului nuclear al Rusiei. “Principalele mijloace și instrumente pentru a contracara încercările de a pune în aplicare planurile agresive ale Pentagonului. Experții militari interni au în vedere și dezvoltă în mod activ o formă promițătoare de utilizare strategică a Forțelor Armate Ruse: operarea forțelor strategice de descurajare”, se arată în material.
Printre obiectivele noii operațiuni rusești, autorii materialului numesc:
- „respingerea unui atac aerospațial din partea Statelor Unite și a NATO, prevenind pierderea potențialului disuasiv al Federației Ruse în zonele de desfășurare;
- suprimarea sistemului american de apărare antirachetă și prevenirea pierderilor rusești în spațiul aerospațial peste cele permise;
- provocând ‘daune inacceptabile‘ agresorului cu ajutorul potențialului nuclear conservat al Federației Ruse.”
Context
Pe 27 februarie 2022, președintele rus Vladimir Putin a ordonat transferul forțelor ruse de descurajare într-un mod special de serviciu de luptă. În septembrie, el a reamintit dreptul Rusiei de a folosi arme nucleare atunci când integritatea sa teritorială este amenințată. Pe 26 octombrie, Ministerul Apărării al Federației Ruse a efectuat exerciții pentru a efectua un atac nuclear de represalii.
La 21 februarie 2023, Putin, în timpul anunțării discursului adresat Adunării Federale, a anunțat decizia de a suspenda participarea Rusiei la Tratatul privind măsurile pentru reducerea și limitarea în continuare a armelor ofensive strategice (START). A doua zi, Duma de Stat și Consiliul Federației au aprobat proiectul de lege în acest sens. Statele Unite au vorbit despre disponibilitatea sa de a începe negocierile privind Tratatul START, iar NATO și ONU au cerut Rusiei să revină la punerea în aplicare a tratatului.
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat săptămâna aceasta că furnizarea continuă de armament către Kiev de către Occident riscă să provoace o catastrofă globală, repetând amenințarea cu un război nuclear din cauza Ucrainei.