Premierul suedez Magdalena Andersson a anunțat luni că Suedia se va alătura Finlandei pentru a solicita aderarea la NATO, în urma invaziei Rusiei în Ucraina.
Schimbarea istorică, care vine după mai mult de 200 de ani de nealiniere militară în țara nordică, este posibil să deranjeze guvernul președintelui rus Vladimir Putin.
Suedia a decis să urmeze exemplul Finlandei, țara vecină, și să solicite aderarea la NATO, punând capăt la peste 200 de ani de nealiniere militară din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, au declarat luni oficiali.
Prim-ministrul Magdalena Andersson a numit-o “o schimbare istorică în politica de securitate a țării noastre”, în timp ce se adresa legislatorilor din capitala suedeză.
“Suedia are nevoie de garanții formale de securitate care vin odată cu aderarea la NATO”, a spus Andersson, adăugând că țara acționează împreună cu Finlanda, al cărei guvern a anunțat duminică că va încerca să se alăture alianței.
Andersson urma să anunțe oficial decizia guvernului suedez în cursul zilei de luni, împreună cu liderul opoziției Ulf Kristersson.
Decizia a fost în esență un lucru făcut după ce Partidul Social Democrat al lui Andersson a renunțat duminică la opoziția sa de lungă durată față de aderarea la NATO, oferind celor care sunt în favoarea acesteia o majoritate clară în Parlament.
“Intenția guvernului suedez este de a solicita aderarea la NATO. O zi istorică pentru Suedia”, a scris pe Twitter ministrul de externe Ann Linde. “Cu un sprijin larg din partea partidelor politice din parlament, concluzia este că Suedia va fi mai puternică împreună cu aliații din NATO.”
Cândva o putere militară regională, Suedia a evitat alianțele militare de la sfârșitul războaielor napoleoniene. Ca și Finlanda, a rămas neutră pe toată durata Războiului Rece, dar a stabilit relații mai strânse cu NATO după prăbușirea Uniunii Sovietice.
Opinia publică din ambele țări era ferm împotriva aderării la NATO până la invazia Rusiei din 24 februarie în Ucraina, după care sondajele au indicat o schimbare dramatică în favoarea aderării.
Guvernele din Finlanda și Suedia au reacționat prin inițierea rapidă a unor discuții între partidele politice despre aderarea la NATO și prin contactarea SUA, Marii Britanii, Germaniei și a altor țări NATO pentru a le cere sprijinul.
La Helsinki, liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, a declarat luni că există un sprijin “foarte semnificativ” în Congres și că se așteaptă la o ratificare rapidă. El a spus că speră ca votul să poată avea loc înainte de vacanța din august.
Kremlinul a avertizat în repetate rânduri că această măsură ar avea consecințe destabilizatoare pentru securitatea în Europa.
Sursa: stiripesurse.ro