Distincția i-a fost acordată ambasadorului Daniel Ioniță în semn de recunoștință și apreciere pentru contribuția la dezvoltarea cooperării dintre Ambasada României la Chișinău și Ministerul Apărării, în cadrul unei vizite cu ocazia încheierii mandatului în Republica Moldova.
Astfel, ministrul Anatolie Nosatîi i-a mulțumit ambasadorului Daniel Ioniță pentru receptivitatea și asistența oferită instituției de apărare pe parcursul activității sale în Republica Moldova, accentuând că România este și rămâne un vecin și un partener strategic valoros.
Ministrul Apărării de la Chișinău a mai specificat că sprijinul venit din partea colegilor de la București s-a resimțit intens pe parcursul anilor, în special în consolidarea eforturilor de asigurare a păcii și stabilității în regiune, precum și în dezvoltarea sectorului de apărare.
În acest sens, ministrul Apărării s-a referit la eforturile de promovare a dialogului strategic în cadrul Comisiei mixte moldo-române, ajutorul acordat pentru combaterea pandemiei Covid-19, la implementarea proiectelor desfășurate în contextul integrării europene a Republicii Moldova și în cadrul Inițiativei de Consolidare a Capacităților de Apărare (DCBI). Totodată, Anatolie Nosatîi a mulțumit Guvernului României pentru asistența oferită în domeniul învățământului militar și pregătirea militarilor din R. Moldova în cadrul diferitor exerciții naționale și internaționale.
La rândul său, Daniel Ioniță a menționat că a fost onorat să dețină funcția de ambasador al României la Chișinău, specificând că statul român va asista în continuare Ministerul Apărării al Republicii Moldova în derularea proiectelor și programelor direcționate spre transformarea Armatei Naționale într-o instituție modernă, în conformitate cu standardele internaționale.
Amintim că, la 4 februarie 2022, președintele Klaus Iohannis a semnat decretele pentru rechemarea a 10 ambasadori, inclusiv pe cel din Republica Moldova, Daniel Ioniță, care deține această funcție din 2016.
Ulterior, Daniel Ioniță a anunțat că va părăsi Chișinăul la finalul lunii aprilie, nu înainte de a-și face vizitele protocolare de bun-rămas și a-și lua „la revedere de la mulții și dragii prieteni din Republica Moldova”.
Sursa: infoprut.ro