Copiii din întreaga lume au posibilitatea să-i scrie lui Moș Crăciun și să primească răspunsuri personalizate încă din 2001. În ultimii șase ani, tot mai mulți dintre cei care trimit scrisori primesc cadouri sau vizite de la spiridușii Moșului. Este proiectul „Academia lui Moș Crăciun”, care colectează scrisorile naționale și internaționale ale copiilor de la Poșta Moldovei și le aduc organizației „Clipa Siderală”, unde magia se întâmplă.
Peste 40 de voluntari activează astăzi în caravana lui Moș Crăciun. Prima scrisoare care Moșul a primit-o anul acesta a fost una emoționantă.
„Prima scrisoare care am primit-o în acest an a fost de la Roxana, de 15 ani. Tată ei a decedat acum cinci ani și mătușa în urmă cu doi ani. Iar mama și frații ei au dificultăți în a găsi chiar lemne pentru a se încălzi în casă. Anul acesta ea a cerut un car de lemne și un calculator pentru a putea învăța. Această scrisoare deja a primit răspuns personalizat de la ajutorii lui Moș Crăciun și, de asemenea, are deja un Moș Crăciun care îi va oferi aceste cadouri și va putea să-și trăiască viața un pic mai ușor”, a spus Ina Agachi, voluntară.
Pentru copiii care scriu scrisori, Moș Crăciun poate fi oricine. Tot ce trebuie să facă doritorii, este o vizită la sediu, unde scrisorile sunt aranjate cu grijă pe rafturi și divizate după raioane.
„E mai simplu să fie împărțite scrisorile noastre pe raioane, pentru că dacă vrea cineva să fie ajutorul lui Moș Crăciun și să cumpere cadouri pentru un copil sau mai mulți, vine aici la sediul nostru și-și alege o scrisoare anume de pe policioara unde este indicat raionul”, a menționat coordonatoarea de proiect, Tatiana Roșca.
Scrisorile lui Moș Crăciun vin din cele mai exotice destinații, precum China sau chiar Thailanda, și desigur că și acestea primesc răspuns.
„În fiecare an, la Academia lui Moș Crăciun vin și scrisori de peste hotarele țării, nu doar din Republica Moldova. Avem iată, spre exemplu, o scrisoare din Thailanda, mai avem și din Germania. Scriu chiar oamenii nativi de acolo care au auzit, poate din întâmplare. Nu sunt copii moldoveni din diaspora, ci sunt străini. Acestea sunt niște forme de răspuns pe care le trimite Moșul copiilor”, spune voluntara Nicoleta Lupanciuc.
Cu peste 15.000 de scrisori anual, timp de 23 de ani consecutiv, campania „Scrisoare lui Moș Crăciun” continuă să aducă zâmbete pe fața copiilor și să-i surprindă cu vizite și cadouri deosebite, astfel întărind magia sărbătorilor de iarnă.