Solstițiul de iarnă din 2023 are loc pe 22 decembrie la ora 05:27, conform astro-urseanu.ro. În această zi, durata zilei atinge minimul anual, 8 ore și 50 de minute, în timp ce durata nopții atinge maximul, 15 ore și 10 minute, conform gândul.ro.
Termenul “solstițiu” derivă din “soare nemișcat” și marchează prima zi a iernii astronomice în emisfera nordică, reprezentând cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte a anului în această emisferă. În emisfera sudică, acest fenomen indică începutul verii astronomice.
Potrivit folclorului românesc, în ziua solstițiului de iarnă, răul și binele se bat. Cerurile se deschid, dar la fel și străfundurile. În noaptea solstițiului de iarnă, oamenii trebuie să gândească pozitiv și să-și îndrepte toate rugile către cer. Cei care vor gândi negativ pe toată durata zilei, vor avea parte de greutăți în tot anul 2024.
Tradiția mai spune că în ziua solstițiului oamenii urcau pe munte cu torțele aprinse pentru a întâmpina răsăritului soarelui, apoi se rugau și făceau petreceri în jurul focului, lucru care se mai păstrează în unele sate din România.