Zeci de elevi, studenți, profesori, antreprenori, precum și specialiști din domeniul IT au participat la cea de-a doua ediție a Innovation Talks Cahul. În cadrul evenimentului a fost abordat subiectul inovațiilor în educație, o temă deosebit de actuală în condițiile în care tehnologiile dau astăzi o nouă înfățișare sălilor de clasă și transformă modul în care se desfășoară procesul de instruire.
Printre invitații Innovation Talks s-au numărat Sergiu Cornea, rectorul Universității de
Stat „B.P. Hasdeu”, Vladislav Reșitca, prim-prorector pentru studii a Universității Tehnice a Moldovei, Veronica Sireteanu, director adjunct pentru Advocacy și Dezvoltarea Afacerilor la Camera Americană de Comerț din Moldova, conferențiari universitari din cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă și Academiei de Studii Economice din Moldova, precum și practicieni din diverse domenii.
Speakerii au adus în prim plan metodele și tehnicile ce transformă procesele de instruire și formare a viitorilor specialiști, ținând cont de noile tehnologii aplicate, generațiile de elevi și clienți nativi digital și colaborarea dintre instituțiile de învățământ și potențialii angajatori.
„EU4Moldova: Startup City Cahul asistă personalul universității în integrarea noilor metode și a tehnologiilor în procesele de predare și formare a specialiștilor. Prin transferul de bune practici și parteneriatul cu alte instituții de profil din Moldova și de peste hotare, Universitatea de Stat din Cahul „B.P. Hasdeu” va putea pregăti specialiștii necesari pieței de muncă în continuă dinamică și transformare”, a declarat Corina Andronic, director adjunct al EU4Moldova Startup City Cahul.
Un alt subiect abordat în cadrul celei de-a doua ediții a Innovation Talks Cahul a fost aplicarea inovațiilor în procesele de instruire a specialiștilor din domeniul economic și financiar, precum și a viitorilor ingineri. Totodată, experții s-au referit și la cum poate fi adaptată instruirea specialiștilor din domeniul IT la transformările și inovațiile din domeniu.
„Inovațiile în educația inginerilor au la bază creativitatea. Creativitatea poate veni atât de la cadrele didactice, în identificarea de noi instrumente în predarea disciplinelor fundamentale, de specialitate, practice, cât și de la studenți – prin crearea și dezvoltarea de tehnologii durabile/sustenabile ce pot fi ușor adaptate la schimbările continue”, a declarat Liliana Ceclu, decan al Facultății de economie, inginerie și științe aplicate din cadrul Universității de Stat din Cahul „B.P. Hasdeu”.
„Învățământul dual tehnic este o inovație în pregătirea inginerilor, ce se desfășoară în baza unui contract de muncă și combină pregătirea profesională care este organizată de către un operator economic și are loc în cadrul unei unități de învățământ”, a declarat Eduard Mocanu, șef HR în cadrul Draxlmaier Cahul.
La Innovation Talks, o atenție deosebită a fost acordată, de asemenea, aplicării tehnicilor și metodelor inovative în formarea elevilor și viitorilor profesori.
Datorită proiectelor dezvoltate în regiunea Cahul, tot mai mulți elevi și profesori au acces la metode inovative de predare și învățare. 9 instituții au un laborator digital, iar în alte 6 școli și licee, acestea urmează să apară în viitorul apropiat.
Totodată, sute de elevi din sudul țării participă la ateliere tematice, precum și la cursuri de robotică, programare și design grafic. De instruire beneficiază și profesorii din regiunea Cahul, care pot opta pentru cursuri în cadrul cărora învață limbaje de programare și design grafic, precum și acumulează cunoștințe noi despre inteligența artificială, crearea aplicațiilor mobile, antreprenoriat, inteligența în comunicarea emoțională și Video Storytelling.
Innovation Talks este o inițiativă realizată de Universitatea de Stat „B.P. Hasdeu” în cadrul proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul, proiect finanțat de Uniunea Europeană, în parteneriat cu Suedia și implementat de ATIC.