Lucrările de licență și de master ale celor mai merituoși studenți ai Universității de Stat din Moldova sunt expuse la Parlament în aceste zile. Lucrări ingenioase și originale, care arată ideile ambițioase ale tinerilor absolvenți, au prezentat opt dintre cele unsprezece facultăți ale instituției.
Publicul a vizionat sinteze, în format video, ale studiilor din domeniul chimiei, fizicii și jurnalismului, rezultatele diferitor cercetări de specialitate din domeniile psihologie, educație, sociologie, precum și idei ingenioase de marketing. Facultatea de Istorie și Filozofie a prezentat vase reconstituite din vestigiile găsite în timpul săpăturilor arheologice de la cetățuia Saharna „La Șanț” II, Rezina. Studenții Facultății de Biologie şi Pedologie au prezentat o selecție de ceaiuri din plante, cu efecte antidiabetice și imunomodulatoare, dar și Planul conceptual de amenajare peisajeră a teritoriului Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” din orașul Taraclia. Absolvenții Facultății de Fizică și Inginerie, specialitatea Tehnologia Informației au prezentat un model conceptual al unui joc pe calculator, iar studenții de la jurnalism – o lucrare în care vorbesc despre rolul caricaturilor din presa scrisă în combaterea viciilor umane. Studenții Facultății de Drept, la rândul lor, au adresat o serie de propuneri parlamentarilor pentru îmbunătățirea cadrului legal.
De un interes sporit s-au bucurat lucrările prezentate de Facultatea de Fizică și Inginerie. Printre acestea se regăsea o dronă, elaborată de un proaspăt absolvent al USM. Aceasta este o aeronavă fără pilot, care a fost deja proiectată în zbor, fiind destinată, în principal, pentru monitorizarea mediului înconjurător. Are anvergura aripilor de circa 5 metri, masa maximă la decolare de 50 kg și viteza de deplasare – 35 km/s.
O altă lucrare interesantă a fost și pușculița digitală, un aparat de numărare a monedelor, recomandat pentru uz casnic. Acesta recunoaște monedele printr-un senzor infraroșu, calculează suma monedelor și o afișează pe ecran.
Au fost remarcate și parfumurile produse de studenții Facultății de Chimie şi Tehnologie Chimică. Parfumurile cu note oriental-ierboase sunt create pe bază de uleiuri eterice. Acestea au fost supuse testării și nu conțin ingrediente cu potențial alergen.
Lucrările studenților au fost apreciate de deputați și funcționari ai Parlamentului, care au admirat calitățile profesionale ale tinerilor autori. La inaugurarea expoziției au participat administrația Universității de Stat din Moldova, studenți, masteranzi și conducătorii științifici ai acestora.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a vizitat expoziția și a discutat cu tinerii și profesorii lor, reiterându-și admirația pentru munca și talentul acestora. ”Trebuie să-i scoatem în față pe tinerii noștri, să-i punem în valoare, să-i motivăm, să asigurăm legătura dintre mediul academic și instituțiile de stat. Le-am sugerat să ne ajute prin cercetările lor să îmbunătățim politicile noastre sociale. Împreună cu ei și cu inovațiile lor putem îmbunătăți calitatea serviciilor pentru cetățeni”, a menționat șeful Legislativului.
Rectorul USM, Igor Șarov, a mulțumit Parlamentului pentru inițiativa frumoasă de a organiza astfel de expoziții în care studenții își pot prezenta rezultatele tezelor de licență și de master. ”Mă bucură foarte mult rezultele studenților, iar cea mai mare bogăție a noastră sunt oamenii – profesorii și studenții – care dintotdeauna au dus faima universității noastre”, a spus rectorul Igor Șarov.
USM are în acest an circa 3000 absolvenți, iar la expoziție au fost prezentate în jur de 40 de lucrări.
Pe parcursul lunii iulie, Parlamentul Republicii Moldova găzduiește o serie de expoziții ale lucrărilor absolvenților instituțiilor de învățământ superior din țară. Aceste evenimente au drept scop încurajarea și promovarea performanței academice de instituția parlamentară.