Astronautul rus Oleg Kononenko a devenit prima persoană care a petrecut 1.000 de zile în spațiul cosmic. El a orbitat Pământul de 16 mii de ori și a zburat 675 de milioane de kilometri, suficient pentru sute de călătorii dus-întors pe Lună, informează Astronomy Magazine.
La 5 iunie, cosmonautul Oleg Kononenko, în vârstă de 59 de ani, a stabilit un record absolut de şedere în spaţiul cosmic, după cinci misiuni pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Performanța acestuia echivalează cu 33 de luni, sau 1,6% din viața sa.
Recenta călătorie a lui Kononenko pe ISS a început la 15 septembrie 2023, când a fost lansat alături de astronauții NASA, Loral O’Hara și Nikolai Chub. Misiunea lui Kononenko este programată să se încheie la 23 septembrie 2024, atunci când cosmonautul va fi petrecut 1.110 zile pe orbită.
AP a precizat că Stația Spațială Internațională este unul dintre puținele domenii în care Statele Unite și Rusia încă mai cooperează îndeaproape după invazia Moscovei în Ucraina în 2022.
Perioada îndelungată petrecută de cosmonautul rus la bordul ISS le va oferi oamenilor de ştiinţă ocazia de a afla mai multe despre efectele şederii în spaţiu asupra organismului, precum degenerarea musculară, pierderea de masă osoasă, slăbirea vederii şi afectarea echilibrului.
CONTEXT. Potrivit Associated Press, Kononenko a devenit la 4 februarie cosmonautul cu cea mai lungă şedere în spaţiu, cu 878 de zile, 11 ore, 29 de minute şi 48 de secunde, record deţinut anterior de Ghenadi Padalka.