Consiliul pentru egalitate marchează 10 ani de activitate. Președintele Consiliului a spus că acești ani „n-au fost deloc ușori” și că „de la o instituție inexistentă, de la o întâlnire a 5 membri numiți într-o cafenea” s-a ajuns la o instituție. Premierul Dorin Recean a felicitat Consiliul pentru activitate și a menționat că instituția continuă să-și consolideze capacitățile, iar cetățenii la rândul lor trebuie să fie implicați. „Doar în felul acesta vom putea să construim o societate care știe să-și asume responsabilitatea pentru dezvoltarea culturală, socială și umană”, a precizat Recean.
„Vreau să felicit Consiliul pentru egalitate care își consolidează capacitățile, își consolidează modalitățile de a fi informați despre potențialele abuzuri sau potențialele discriminări sau chiar discriminări. (…) Mai avem foarte mult de lucru în sens de cultură a societății, în sensul acceptării comportamentelor oamenilor care anterior erau considerați nu neapărat ca și noi ceilalți, pentru că asta este interpretarea”, a menționat Recean, în cadrul unui eveniment dedicat celor 10 ani de activitate a Consiliului.
„Eu ne doresc tututor să fim implicați. Asta îmi doresc pentru fiecare cetățean din Republica Moldova, doar în felul acesta vom putea să construim o societate care este unită, o societate care știe să-și asume responsabilitatea pentru dezvoltarea culturală, socială și umană”, a adăugat premierul.
Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău Janis Mazeiks a spus că „deși încă Republica Moldova nu este membră a UE, are totuși stabilite organe naționale de egalitate a cărei aniversări sărbătorim astăzi”.
„UE solicită acestor organe să întreprindă mai mulți pași. În primul rând să ofere asistență independentă victimelor discriminării, să desfășoare sondaje și studii, și să publice rapoarte independente și recomandări. (…) Consiliul de Egalitate o duce foarte bine în acest sens”, a precizat Janis Mazeiks.
Diplomatul a mai spus că „totuși, după cum se vede din raportul Consiliului pentru egalitate, mai sunt multe domenii unde persistă inegalitatea și discriminarea”.
„În 2022, Consiliul pentru egalitate a examinat în jur de 271 de plângeri, mai mult decât una pe ziua de lucru. Aceasta înseamnă că Consiliul pentru egalitate a devenit o instituție în care populația Republicii Moldova are încredere”, a menționat ambasadorul.
Vicepreședintele Parlamentului Mihai Popșoi a declarat că „principiile echității, egalității, non-discriminării sunt principii fundamentale late unui stat democratic modern”.
„Aceste principii sunt doar vorbe dacă nu există instituții eficiente cu mecanisme robuste, să implementeze într-un mod eficace aceste principii. În Consiliul pentru egalitate avem o anume asemenea instituție care cu dedicație maximă, cu mecanismele oferite de către legiuitor, apără zi de zi aceste principii. Da, nu toți sunt încântați de puterea de sancționare a Consiliului, în special cei care ajung să fie sancționați. Dar noi, în calitate de legiuitori, în special colegele mele din Comisia pentru drepturile omului, vom sta mereu la straja implementării acestor principii”, a comunicat Popșoi.
Președintele Consiliului pentru egalitate Yan Feldman a spus că „acești 10 ani n-au fost deloc ușori”.
„De la o instituție inexistentă, de la o întâlnire a 5 membri numiți într-o cafenea fiindcă nu am avut nici spațiu, nici înregistrarea oficială, am ajuns la o instituție. O instituție cu o memorie instituțională, cu o jurisprudență, cu o reputație, eu aș zice ireproșabilă. Reputație în societatea civilă, reputație la parteneri de dezvoltare, reputație chiar la nivel internațional și european”, a comunicat Yan Feldman.
„Noi am reușit și țara poate reuși. Noi toți putem reuși dacă vrem și punem un scop și consolidăm eforturile ca să-l atingem împreună”, a conchis președintele Consiliului pentru egalitate.