În data de 17 mai, a avut loc lansarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC EU Innovation Center Cahul – Inotek, un centru de inovare care vine cu oportunități nenumărate pentru dezvoltarea și valorificarea capitalului uman din regiune, precum și sprijinirea IMM-urilor și startup-urilor locale.
Acesta cuprinde 295 de metri patrați de spații renovate în cadrul Universității de Stat “Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, 5 săli de curs, toate adaptate activităților ce sporesc creativitatea, incluziunea și accesul echitabil la oportunități de dezvoltare pentru băieți și fete.
“Suntem la un prim pas mult așteptat și ne punem mari speranțe în acesta. Va schimba fața Cahulului, regiunii și poate de aici va porni digitalizarea Republicii Moldova. Totodată, sper că țara noastră va deveni un hub de digitalizare al Europei de Est. Vrem să atragem cât mai mulți studenți în domeniul IT, vrem să digitalizăm procesele din universitatea noastră”, a declarat Sergiu Cornea, rectorul Universității de Stat “Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul.
Creat în cadrul proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul, în parteneriat cu Universitatea de Stat “Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, Inotek va fi un spațiu modern și prietenos, care va oferi acces la cele mai noi tehnologii și instrumente digitale, precum și la programe de formare și instruire adecvate.
“Sunt bucuros să fiu prezent la lansarea EU Innovation Center Cahul – Inotek, în special într-un moment atât de important, în care Republica Moldova avansează cu fermitate pe calea europeană și în anul în care marcăm “Anul European al Competențelor”. Centrul de inovare Inotek este o piesă dintr-un puzzle pe care colegii din cadrul Delegației UE și Suediei, împreună cu partenerii locali ATIC, Municipalitatea Cahul și Universitatea de Stat “Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, l-au creat pentru a răspunde nevoilor poporului RM, pentru a stimula inovația, pentru a crește talentele și pentru a dezvolta startup-urile”, a declarat H.E. Ambasadorul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks.
Acesta a mai adăugat că: “În urma intervențiilor majore din cadrul agendei UE, vor mai fi deduceri ale tarifelor de roaming, crearea de spații pentru recunoașterea și partajarea ID-urilor sau a semnăturilor electronice, se va oferi instruirea IMM-urilor pentru a-și crește competitivitatea. Inotek vine ca o sursă de inspirație pentru a ne asigura că tot ceea ce facem ajunge și la Cahul”.
Centrul de inovare Inotek va fi un loc de întâlnire pentru tinerii inovatori, antreprenori și specialiști din domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor. Sediul centrului va fi dotat cu echipamente moderne și adaptat condițiilor actuale în domeniul educației și antreprenoriatului.
“În această zi, Universitatea de Stat “Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul aderă la familia Universităților moderne din Republica Moldova. Universitatea, împreună cu centrul Inotek vor fi acel incubator pentru exponente creative fortificate de profesori, mentori și experți care vor transfera tinerei generații cunoștințe în cele mai diverse domenii. Inotek va deveni locul de întâlnire pentru comunitatea de antreprenori dornici de noi cunoștințe, studenții plini de idei și toți cei care sunt interesați de dezvoltarea a noi competențe. Chiar după lansare, Inotek va fi gazda altor elemente relevante, precum: consilierea în carieră pentru fetele și femeile refugiate din Ucraina, oferită de Agenția de Guvernare Electronică, numeroase cursuri de programe și robotică pentru copii de diferite vârste, programe de învățare continuă pentru pedagogi și funcționari publici din toată regiunea și o largă varietate de cursuri care vor ajuta doritorii să îmbrățișeze una dintre profesiile viitorului.”, a menționat Karin Borovic, Head of Development Cooperation, Ambasada Suediei.
EU Innovation Center Cahul – Inotek va fi gestionat de echipa proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul” și ulterior de Fundația Inotek, care va pune la cale proiecte de dezvoltare economică în regiunea de Sud. Aceste proiecte vor avea ca scop sprijinirea dezvoltării economice prin inovare și antreprenoriat, crearea de noi locuri de muncă și îmbunătățirea calității vieții în comunitate.
“Țin să le mulțumesc partenerilor noștri europeni pentru faptul ca ne susțin și ne inspiră la lucruri bune și frumoase. Digitalizarea este viitorul economiei și al țării. Încercăm să facilităm și să creăm condiții tinerilor pentru a rămâne acasă și poate chiar sa îi aducă acasă pe tinerii noștri pentru a-și aduce contribuția în dezvoltarea țării. Să permită tinerilor sa devină mai buni, competitivi în această lume digitalizată ”, a comunicat Viorel Garaz, Secretar de Stat, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova.
Evenimentele dedicate Zilelor Europei în Moldova sunt organizate în cadrul proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul, implementat de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene, în parteneriat cu Ambasada Suediei, USAID, PNUD Moldova, Ambasada Elveției și proiectul OPTIM, Primăria Municipiului Cahul și Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul.