Nica Gojan, o tânără de 16 ani din satul Geamăna, raionul Anenii Noi, își va continua studiile la peste 7 000 de kilometri distanță de Moldova, la Tufts University, care se află în unul dintre cele mai vechi orașe din Statele Unite ale Americii – Boston.
După cum spune Nica, ea este prima moldoveancă care a fost acceptată la această universitate.
Mai mult decât atât, tânăra menționează că i-a fost oferită o bursă completă de 91 000 de dolari care îi va acoperi toate costurile. Momentan, Nica este elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic Orizont, filiala Durlești.
„Sunt prima moldoveancă acceptată la această universitate”
Tânăra spune că a aflat despre Tufts University încă de anul trecut, întrucât era sigură de atunci că va merge în SUA și cerceta opțiunile. Cu toate acestea, din cauza ratei de acceptare de 9 % și a ajutorului financiar de care avea nevoie, nu era sigură că va reuși să fie acceptă.
„Tufts University e una dintre cele mai prestigioase la care am fost acceptată, fiind și prima moldoveancă de acolo. Universitatea are o reputație globală pentru excelența sa academică, dar în special pentru că își pregătește studenții să devină lideri într-o gamă largă de profesii. Pe lângă ajutorul financiar imens care mi-a fost oferit, am ales Tufts, pentru că este o instituție axată pe angajamentul civic, pregătind studenții să adreseze cele mai dificile crize, în special la nivel global, un lucru care mi se pare crucial considerând toate crimele împotriva umanității din ziua de astăzi. Universitatea Tufts mai este cunoscută și pentru absolvenții săi care sunt câștigători ai premiilor Nobel, Pulitzer etc.”
Despre provocările de înregistrare la universitate
Nica menționează că procesul de înscriere la universitățile din SUA este extrem de sistematizat și similar, unica diferență fiind cea dintre eseurile pe care le cere o anumită facultate.
„Tufts necesită doar două, pe lângă Personal Statement (eseul principal de 650 de cuvinte, mai este numit și Common App essay), însă sunt universități pentru care am avut de scris mai mult de șapte eseuri.”
Totuși, în viziunea tinerei, celei mai dificile lucruri despre procesul de înregistrare la universitățile din SUA sunt:
-găsirea instituțiilor care garantează să-ți acopere ajutorul financiar;
-testul standardizat SAT, care este acum opțional;
-completarea profilului CSS, în care demonstrezi situația ta financiară;
-scrierea activităților extracurriculare și a eseurilor.
Ce trebuie să cunoști ca să te înscrii la o universitate în SUA
„În primul rând, există două platforme principale folosite de majoritatea universităților din SUA: Common App (pe care am folosit-o eu, poți să te înscrii la 20 de universități maximum) și Coalition App (nu are limită, însă nu toate instituțiile o folosesc). Pe aceste aplicații trebuie să completezi cu informații personale despre liceul tău, despre activitățile extracurriculare, testele TOEFL (de limbă), SAT și deja eseul principal (Personal Statement).
Ulterior, selectezi deja universitățile la care vrei să te înscrii și verifici cerințele fiecăreia. De obicei, fiecare facultate cere să răspunzi la câteva întrebări simple, să adaugi adresele de e-mail ale profesorilor care îți vor scrie scrisori de recomandare (o scrisoare trebuie să vină de la consilierul școlii, apoi se recomandă una să fie de la un profesor de subiecte reale și alta – de la un profesor de subiecte umaniste) și să scrii, în medie, trei eseuri pentru fiecare facultate.
Pe lângă acestea, în cazul în care ai nevoie de ajutor financiar (adică dacă nu îți permiți să achiți cel puțin 60 000 de dolari pe an), atunci trebuie să completezi profilul CSS cu mare acuratețe. Acolo toate întrebările sunt legate de situația financiară a ta și a părinților tăi, ce proprietăți dețin etc. În cazul în care instituțiile descoperă că minți pe formularul de înregistrare, pot să retragă absolut orice ajutor financiar oferit sau chiar să te introducă în blacklist și să ți se anuleze înregistrările de la toate facultățile.
Din punctul meu de vedere, cel mai greu lucru în acest proces este să nu faci greșeli. Detaliile sunt cheia, iar de obicei americanii au un anumit template [șablon] de răspuns pentru fiecare întrebare. Recomandarea mea este ca mereu să faceți research chiar și despre cele mai banale întrebări, fiindcă resurse online sunt extrem de multe”, spune Nica Gojan.
Cheia succesului – activitățile extrașcolare
Tânăra specifică faptul că aproape toate universitățile din SUA au un proces holistic de analizare a înscrierilor: „Asta înseamnă că ei se angajează să analizeze înscrierea persoanei din toate punctele de vedere și nu se reduc doar la un punctaj de test sau media școlară – toți factorii sunt luați în considerare”.
Pe lângă reușitele sale academice, Nica consideră că cheia succesului ei au fost activitățile extrașcolare, mai exact cariera sa de activistă în domeniu egalității de gen/feminism, care au demonstrat angajamentul tinerei de a face o adevărată schimbare în societate.
„Începând cu vârsta de 13 ani am început să învăț despre mișcarea feministă din Republica Moldova și despre problemele invizibile cu care se confruntă fetele și femeile în viața de zi cu zi, un subiect de care am devenit foarte pasionată. Astfel, mi-am concentrat majoritatea eforturilor pentru a îmbunătăți problema inegalității de gen în Republica Moldova. Împreună cu echipa Feminismd, am reușit să obțin Grantul Spark Fund de la Fondul Global pentru Copii, în sumă de 24 000 de dolari, devenind primul grup de inițiativă condus de tinere din Moldova care a primit acest tip de grant. Cu ajutorul acestuia și cu suportul UN Women Moldova, am reușit să fondăm Academia EmpowHER, un proiect de un an pe care îl conduc pentru a antrena 20 de tinere din regiuni rurale în domeniul egalității de gen, precum și pentru a implementa patru inițiative și peste 40 de traininguri în aceste zone.
În luna martie, Nica a explicat într-un videoclip pentru #diez de ce avem duble standarde în societate despre feminism.
Totodată, într-un alt videoclip, în continuarea discuției despre feminism, tânăra ne-a ajutat să înțelegem mai multe principii ale acestui concept, care adesea este interpretat greșit.
Pe lângă acestea, am reușit să demonstrez abilitățile mele de leadership fiind în fruntea organizațiilor internaționale pentru tineri, precum Interact Chișinău, în cadrul căreia ocup funcția de vicepreședintă. Nu în ultimul rând, sunt sigură că povestea pe care am reușit să o transmit prin eseul meu (Personal Statement) pe care l-am scris despre satul în care trăiesc, Geamăna, a demonstrat perseverența mea și munca pe care am depus-o pentru a fi selectată și pentru a absolvi programe pentru liceeni de la Academia de Științe din New York și Harvard. Firul narativ al înregistrării mele începe cu eseul personal (Personal Statement) în care am descris comunitatea satului în care am crescut, de unde am început și greutățile cu care m-am confruntat. Acesta a permis comitetului de admitere să înțeleagă contextul de unde provin, dar și de ce sunt pasionată într-adevăr de ceea ce fac. Toate activitățile mele extrașcolare demonstrează ca sunt implicată și activă în societatea din care fac parte și în ciuda lipsei de oportunități pentru tineri din Moldova, am reușit fie să le creez, fie mi-am focusat eforturile pentru a le crea, astfel răspunzând la necesitățile comunității noastre”, subliniază tânăra.
Nica Gojan spune că abia așteaptă să aibă posibilitatea să descopere lucruri de care este pasionată și domeniile în care vrea să continue sau să înceapă să activeze.
„Plănuiesc să absolv cu o facultate dublă. Pe lângă acestea, sunt entuziasmată să fac cunoștință cu absolvenții universității printre care se numără și actorii din serialele mele preferate. Știu la sigur că vreau să fac cel puțin un program peste hotare, Tufts având o varietate de oportunități de genul, în special în Franța.”
Stereotipuri legate de admiterea în SUA și sfaturi pentru tineri
După părerea liceenei, în Republica Moldova există foarte multe stereotipuri legate de admiterea la universitate în SUA, iar cele mai des întâlnite stereotipuri pe care le-a întâlnit și care adesea îi ofereau senzația că nu va reuși sunt: „Trebuie să fii olimpic(ă) ca să fii acceptat(ă) la facultăți prestigioase”, „Nu are rost să te înscrii în SUA dacă nu ai un scor foarte mare la SAT”, „Este extrem de scump în SUA, iar dacă nu îți permiți să achiți, nu poți merge”.
„Toate aceste lucruri sunt greșite! Am trei sfaturi pe care încerc să le evidențiez de fiecare dată când se apropie cineva de mine cu întrebări despre procesul de înregistrare sau despre CV-ul meu.
Încetează să asculți toate sfaturile care vin de la persoane necalificate să vorbească despre procesul de admitere.
În Republica Moldova există sute de stereotipuri legate de acest subiect, în special ideea că dacă nu ești olimpic(ă) nu ai șanse să intri. Eu am intrat la facultate fără să fi primit nici măcar o mențiune la vreo olimpiadă în ultimii doi ani. Mai există ideea că dacă mergi în SUA la studii o să rămâi în datorii de milioane de dolari (care, din nou, este una complet falsă), deoarece fiecare facultate de acolo are un program pentru ajutor financiar, și majoritatea nu te vor accepta fără să-ți ofere exact atât cât ai nevoie pentru a merge.
Găsește un lucru de care ești pasionat(ă) și dedică-te pentru a ieși în evidență în acel domeniu.
Adesea, pentru admiterile în SUA trebuie să demonstrezi că ai experiență și competențe în domeniul/domeniile de care ești pasionat(ă), fie că astea sunt olimpiade academice, sportive sau activități civice ce țin de fondarea sau conducerea unor cluburi/organizații. Chiar și acea activitate pe social media (nr. de urmăritori, vizualizări) este una valoroasă în formularul tău de înregistrare dacă într-adevăr ai succese și dacă promovezi valori corecte.
Începe să te informezi cât mai devreme și cât mai mult posibil.
Sunt foarte multe aspecte ale sistemul american de admitere pe care ar trebui să le cunoști – e extrem de diferit de al nostru. Pe lângă acestea, este un proces complicat și anevoios, iar eu aș recomanda să fii sincer(ă) cu tine din start dacă poți într-adevăr să iei acest risc și să te dedici complet.”
Acestea sunt sfaturile tinerei pentru cei care se gândesc să meargă la studii în SUA.
Cum ar putea fi îmbunătățit sistemul de învățământ din Moldova
Am întrebat-o pe Nica și despre cum ar vedea ea modul în care ar putea fi îmbunătățit sistemul de învățământ din Moldova pentru a oferi mai multe oportunități tinerilor.
„Probabil primul pas ar fi de a permite elevilor să exploreze subiectele de care sunt pasionați și mai apoi să aleagă pe care să se focuseze. Pe lângă asta ar trebui să începem prin a discuta despre adevăratele subiecte care contează și problemele locale pe care noi va trebui în viitor să le ameliorăm, de exemplu violența. Mi se pare ineficient setul de materii care ne este impus în fiecare an și care ne împiedică să facem și alte lucruri pe lângă școală. Aici mă refer anume la faptul că în majoritatea liceelor de stat e imposibil să ai rezultate remarcabile la școală și să te mai dezvolți pe alt plan decât cel academic, mereu trebuie să sacrifici una dintre acestea. Eu sunt privilegiată din acest punct de vedere întrucât studiez într-un liceu care te încurajează și chiar îți oferă timpul necesar să te axezi și pe alte lucruri în afara curriculumului școlar, precum olimpiade sau voluntariat, fapt ce a adus multe succese tuturor elevilor. Vreau să le mulțumesc tuturor profesorilor pe care îi am, căci fără ei nu aș fi reușit să mă dezvolt multilateral.”
„Mă voi întoarce acasă”
Nica Gojan spune că, peste cinci ani, se vede în SUA, finalizând acolo primul an de lucru practic și revizuind planurile de a reveni în Moldova.
„Mi-a fost adresată această întrebare de zeci de ori și de fiecare dată mi se schimbă răspunsul, însă un lucru rămâne la fel: mă voi întoarce acasă. Dorința mea de a continua studiile peste hotare a fost mereu înrădăcinată în ideea că vreau să aduc acasă lucruri noi, revoluționare, cărora să mă dedic și să le implementez”, a menționat pe final tânăra.