Luni, 7 aprilie, reprezentanții Blocului Alternativa au inițiat o serie de dezbateri publice cu experți din domeniul economic, pe marginea Programului de Țară, ce conține măsuri anticriză pentru redresarea economică a Republicii Moldova.
Reprezentanții Blocului au subliniat necesitatea aplicării unui model economic nou, axat pe liberalizarea activităților economice și introducerea unor mecanisme eficiente de atragere a investițiilor în sectoarele strategice: industrie, agricultură, transporturi și tehnologia informației.
Măsurile propuse vizează beneficii atât pentru mediul de afaceri, căt și pentru consumatori și bugetul public.
Printre subiectele abordate cu experții s-au numărat:
– Scutirea de plata impozitului pe venit pentru persoanele juridice pentru profitul nedistribuit, cu achitarea impozitului doar la momentul retragerii dividendelor;
– Scutirea de TVA la importul de bunuri și servicii, cu obligația de achitare a TVA doar în momentul vânzării acestora pe teritoriul țării;
– Revizuirea mecanismului de asigurare medicală obligatorie, prin crearea conturilor individuale de acumulare a contribuțiilor pentru angajați.
Ion Chicu, unul dintre liderii Blocului Alternativa, a dat asigurări că toate sugestiile și propunerile venite din partea experților vor fi analizate cu atenție, pentru a identifica cele mai potrivite soluții și a evita eventualele riscuri la implementare. „Nu ignorăm riscurile, dar venim cu un set de acțiuni pentru a resuscita economia Republicii Moldova. Involuțiile economice sunt evidente: statul s-a înglodat în datorii și pierde investiții. De aceea, susținem mediul de afaceri și propunem reducerea poverii fiscale. Mai mult, persoanele juridice vor putea alege dacă retrag dividendele sau achită impozitul pe venit, în condițiile unei cote zero”, a declarat Chicu.
La rândul său, Vladimir Mitru, membru al Consiliului Partidului MAN, parte a Blocului Alternativa, a menționat că situația economică este alarmantă și impune măsuri urgente de redresare. „Aceste măsuri sunt mai mult decât necesare, deoarece antreprenorii se tem să mai investească. Venim cu stimulente reale, astfel încât banii lor să rămână în economia reală”, a spus Mitru.
Fostul ministru al Finanțelor, Valeriu Chițan, prezent la dezbateri a subliniat importanța unei structuri metodologice bine gândite și a unei administrări eficiente. „Pentru a reduce riscurile, noile măsuri, propuse de Blocul Alternativa, trebuie să fie implementate corect și să existe o colaborare strânsă între instituțiile implicate, ceea ce va asigura sustenabilitatea reformelor.”
Experții au concluzionat că măsurile propuse de Blocul Alternativa sunt binevenite, iar beneficiile depășesc riscurile și eventualele neajunsuri. Potrivit acestora, aplicarea TVA în momentul comercializării produselor este mai comodă și eficientă, reducând evaziunea fiscală și stimulând dezvoltarea afacerilor.
Opiniile și propunerile exprimate de comunitatea de experți vor fi integrate în versiunea finală a Programului de Țară propus de Blocul Alternativa.









Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Telegram