Urmare a conferinței de lansare a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, inițiată la propunerea României, Franței și Germaniei, Uniunea Europeană inițiază un program de sprijin bugetar în perioada imediat următoare, transmite IPN cu referire la un comunicat al Delegației UE în Republica Moldova.
Programul, anunțat de Comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, valoareză 53 de milioane de euro și va ajuta Republica Moldova să facă față repercusiunilor generate de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei. Acesta va fi livrat prin Mecanismului de Protecție Civilă al UE, întrunind efortul a 17 state membre și Norvegia, care oferă bunuri de primă necesitate și produse indispensabile pentru refugiații din Ucraina.
Sprijinul bugetar în cauză, de 53 de milioane de euro, vine adițional la Programul de asistență macrofinanciară urgentă de 150 de milioane EUR care urmează să fie plătit în lunile următoare.
Pe lângă gestionarea crizei, UE continuă să sprijine redresarea și reziliența pe termen lung a Moldovei, în special prin Planul de investiții și economie al Parteneriatului Estic, care urmărește mobilizarea a aproximativ 3,4 miliarde de euro în investiții publice și private pentru cinci proiecte emblematice: sprijin pentru IMM-uri, facilitarea comerțului, eficiența energetică, conectivitatea și dezvoltarea capitalului uman.
Săptămâna trecută, Banca Europeană de Investiții și Moldova au convenit un împrumut de 150 de milioane de euro pentru conectarea Republicii Moldova la rețeaua TEN-T. E un proiect al Uniunii Europene ce prevede crearea unei rețele complete de transport auto, feroviar și naval. Rețeaua urmează să conecteze pe teritoriul Uniunii Europene infrastructura de transport, telecomunicații și energie a statelor membre. Crearea acestor rețele are ca obiectiv, alături de interconectarea rețelelor naționale, și stabilirea de legături între punctele periferice ale Uniunii Europene și zona sa centrală.
Sursa: paranteze.md