1.250 de tone de păcură, donate de România, au ajuns în Republica Moldova. Acesta este primul lot din cele 5.000 de tone oferite ţării, cu titlu gratuit, pentru menţinerea securităţii energetice.
„În aceste timpuri complicate, reacţia generoasă, rapidă şi directă a României demonstrează că ţara vecină este mai mult decât un adevărat prieten pentru Republica Moldova. Suntem recunoscători Guvernului României pentru asistenţa de combustibil care ne va ajuta să asigurăm gestionarea rapidă a fluxului de refugiaţi, dar şi securitatea energetică a Republicii Moldova”, a declarat prim-ministrul Republicii Moldova, prezentă la evenimentul de recepţionare a donaţiei.
Şefa Cabinetului de miniştri de la Chişinău a menţionat că Republica Moldova a avut de gestionat un flux enorm de refugiaţi – peste 370 de mii de ucraineni au intrat în ţară, iar circa 100 de mii dintre aceştia au ales să rămână în Republica Moldova.
„Nu ne-am fi descurcat cu un flux atât de mare de unii singuri. România ne este alături, ne ajută, astfel ca refugiaţii ucraineni care îşi doresc să meargă mai departe, în ţările Uniunii Europene, să poată traversa Republica Moldova repede. Avem şi autocare directe care merg de la punctele de frontieră în România, chiar de pe această platformă pleacă trenul Chişinău-Iaşi care ajută să ducem refugiaţii în ţările UE”, a subliniat Natalia Gavriliţa.
Prim-ministra a spus că prietenia şi solidaritatea României sunt înalt apreciate de cetăţenii moldoveni, iar executivul, cu suportul părţii române, va depune în continuare efortul pentru ca oamenii să simtă siguranţă şi sprijin. „Există o volatilitate pe piaţa combustibilului, creşteri de preţuri care nu s-au mai văzut înainte, iar această păcură ne va ajuta să avem alternative, opţiuni, pentru a asigura cetăţenii Republicii Moldova cu acces la combustibil şi la căldură. Aceasta este, de fapt, căldura poporului român pe care o simţim”, a menţionat şefa cabinetului de miniştri de la Chişinău.
Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, a reiterat angajamentul României de a contribui prin acţiuni concrete la asigurarea securităţii energetice a Republicii Moldova. „Păcura, în valoare de 3,5 milioane de euro, are ca destinaţie termocentralele din Republica Moldova, iar principalii beneficiarii sunt cetăţenii acestei ţări. România şi Uniunea Europeană dovedesc prin fapte că sunt alături de dumneavoastră”, a subliniat diplomatul.
În următoarele săptămâni vor fi transportate şi predate celelalte tranşe din cantitatea de păcură alocată Republicii Moldova.
Sursa: adevarul.ro