Douăzeci de planuri inovative de afaceri, dezvoltate de studenți, au fost premiate în cadrul unui eveniment organizat la Facultatea de Inginerie Economică și Business a Universității Tehnice a Moldovei. Tineri de la cinci universități din țară au prezentat proiecte axate pe reciclarea deșeurilor, valorificarea lăstarilor de viță-de-vie și soluții pentru eliminarea publicității agasante din mediul online.
Locul întâi a fost câștigat de studenții de la Academia de Studii Economice, pentru ideea de reciclare a deșeurilor, transmite Good News cu referire moldova1.md.
„Proiectul nostru a fost despre reciclare. Plasticul reciclat noi îl transformăm în ghiveciuri și lăzi”, a relatat Anastasia Maevschi, câștigătoare.
Pe locul doi se află studenții de la Universitatea Tehnică a Moldovei care au venit cu o soluție pentru cantitatea exagerată de publicitate furnizată în mediul online.
„Noi am pornit de la faptul că pe Instagram, pe YouTube sunt foarte multe reclame și pe noi ne-a deranjat personal această chestie. De asta ne-am gândit ce bine ar fi dacă am face o platformă care ar rezolva toate problemele noastre”, a spus Giorgiana Globa.
Pe locul trei este un proiect ecologic din partea Universității Bogdan Petriceicu Hașdeu din Cahul.
„Vrem să prelucrăm lăstarii de vița-de-vie rămași în urma curățării acesteia, să îi mărunțim și să îi transformăm în brichete de foc. Este undeva o cantitate de opt tone de lăstari rămași de la un hectar de viță-de-vie. De obicei, ele se ard ceea ce provoacă o emisie foarte mare de CO2 și este o daună foarte mare pentru mediu”, a relatat Livia Gancea, câștigătoare.
Universitatea Tehnică a Moldovei este gazda evenimentului încă de la debutul acestui concurs.
„Ne pare bine că vin studenții, este important pentru că și studenții interacționează între ei, văd și ideile altor colegi care sunt”, a spus Rafael Ciloci, decanul Facultății Inginerie Economică UTM.
Concursul face parte din proiectul internațional Skills for Future, în cadrul căruia participă atât Universități din România, cât și din Polonia. Proiectul se află la a treia ediție.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Telegram