Republica Moldova și Elveția ar urma în curând să semneze un acord de liber schimb, pentru a elimina taxele vamale și a deschide piața elvețiană pentru produsele moldovenești. Despre aceasta a anunțat președintele elvețian, Ignazio Cassis, în cadrul întrevederii cu președinta țării noastre, Maia Sandu, în timpul efectuării de către acesta a vizitei de lucru în Republica Moldova, scrie Realitatea.md.
Cassis a precizat că, în prezent se duc tratative pentru acest lucru ca Moldova să fie primită în clubul Asociației Europene a Liberului Schimb ca să-și poată comercializa produsele pe piața elvețiană.
„Răspunsul este clar pozitiv – Da. Acest subiect este acum și motivul pentru care discutăm despre un acord de liber schimb cu țările, care fac parte din grupul „European Free Trade Association”(n.r. Asociația Europeană a Liberului Schimb) EFTA, din care fac parte Norvegia, Islanda și așa mai departe. Dorim să avem un acord de liber schimb cu Moldova, pentru a deschide piața și pentru a anula aceste taxe vamale. Aceste discuții au loc în prezent. Evident sunt multe detalii, care urmează a fi puse la punct. Cum ar fi ce vom face cu produsele agricole, țăranii și altele. Avem acorduri de genul dat cu vreo 30 de țări din lume și în cadrul acestui club EFTA, cum îl numim noi, îl vom pune în vigoare, astfel încât să favorizăm schimburile între Moldova și Elveția”, a spus Cassis în cadrul conferinței de presă susținută împreună cu Maia Sandu.
Precizăm că, în timpul discursului, șefa statului, Maia Sandu, a declarat că dorește ca autoritățile din Elveția să accepte țara noastră în componența EFTA, în contextul în care, războiul din Ucraina a blocat comerțul cu țările din est, iar economia țării are de suferit.
„Aderarea la EFTA ar fi o alternativă de realizare a produselor moldovenești în depășirea crizei create”, a precizat Sandu.
Vă amintim că, în cadrul aceleiași conferințe de presă, președintele elvețian a anunțat că va oferi Republicii Moldova 2 milioane de franci și 20 de tone de ajutor umanitar, pentru a depăși criza umanitară, provocată de războiul din Ucraina.