Banca Mondială va oferi Republicii Moldova 44,1 milioane de euro pentru proiectul „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”, și va susține Guvernul de la Chișinău în soluționarea provocărilor persistente în sectorul apei.
„R.Moldova se confruntă în continuare cu provocări în sectorul apei: seceta din 2020, împreună cu criza indusă de pandemia COVID-19, a accentuat necesitatea de a investi într-un sector mai incluziv și mai rezilient al apei. Proiectul „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”, co-finanțat de Agenția de dezvoltare din Austria, include investiții esențiale în apă și sanitație în orașe și zone rurale în scopul de a majora accesul la servicii gestionate într-un mod sigur”, indică un comunicat al Băncii Mondiale.
Potrivit managerului de țară al Băncii Mondiale în R. Moldova, Inguna Dobraja, R. Moldova are nevoie de investiții într-un sector mai incluziv și mai rezilient al apei.
„Proiectul „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație” este esențial pentru a contribui la majorarea rezervelor de apă, îmbunătățirea calității apei și a capacității de gestionare a utilităților de apă în Moldova. Aceasta înseamnă că un număr semnificativ de persoane din zonele insuficient deservite vor beneficia de acces la servicii de apă potabilă și sanitație gestionate în mod adecvat”, a precizat managerul Băncii Mondiale.
Se preconizează că aproximativ 66 500 persoane vor beneficia direct din proiect prin obținerea accesului la servicii de apă potabilă și sanitație. Multe din aceste persoane vor fi conectate pentru prima dată la o rețea centralizată. Totodată, elevii și personalul din aproximativ 100 școli (în jur de 25 000 de persoane), precum și pacienții și personalul din 25 de instituții de asistență medicală din zone rurale, vor beneficia de facilități îmbunătățite WASH.
De la momentul aderării Republicii Moldova la Banca Mondială, în anul 1992, peste 1,3 miliarde de dolari au fost alocați pentru finanțarea a peste 60 operațiuni. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 11 proiecte în curs de desfășurare cu un angajament total în valoare de 591,2 milioane de dolari. Domeniile de suport includ reforma cadrului de reglementare și dezvoltarea afacerilor, modernizarea serviciilor guvernamentale, administrarea fiscală, înregistrarea proprietății funciare, educația, sectorul drumurilor, sănătatea și domeniul social, inclusiv răspunsul de urgență la COVID-19, agricultura și sectorul energetic.
Sursa: infoprut.ro