În ceea ce privește prețul gazelor pe bursele europene, în februarie, acesta a fost cel mai scăzut din ultimul an și jumătate. Acest lucru a fost atribuit faptului că iarna nu a fost atât de rece pe cât se aștepta.
Cu toate acestea, s-ar putea să mai dureze ceva timp până când acest efect va ajunge la consumatorii finali. Acest lucru este valabil mai ales pentru alimente, deoarece prețurile din magazinele europene sunt încă în creștere, relatează euronews.com.
„Când vorbim despre prețurile la energie și alimente, există un „efect de decalaj” pe care trebuie să îl luăm în considerare. Acele prețuri relativ scăzute ale energiei pe care le avem acum trebuie să scadă costul producției de alimente pentru ca noi să vedem diferența.
Adică, prețurile de astăzi din supermarketuri reflectă prețurile energiei de acum șase luni, când aceste produse erau produse. Așadar, vom asista la o scădere a prețurilor la alimente în aproximativ 6 luni, dacă prețurile energiei se vor stabiliza”, explică Rick de Oliveira, analist la TELF AG.
În Ungaria, prețurile alimentelor au crescut cu aproape 50%, iar în Lituania și Slovacia cu aproape o treime. Pierderea colosală a puterii de cumpărare va avea consecințe pe termen lung, chiar dacă creșterea prețurilor se va opri în acest an.
„Trebuie să presupunem că încrederea consumatorilor va crește până la sfârșitul anului, dar va fi nevoie de mult mai mult timp pentru a face față crizei costului vieții”, spune expertul.
Politicienii vorbesc despre o criză a costului vieții. Creșterea prețurilor la alimente nu s-a oprit încă de mai bine de 10 luni la rând. Potrivit Forumului Economic Mondial, aceasta este cea mai lungă perioadă de inflație continuă din ultimii 33 de ani.