Vizionarea îndelungată a fluxurilor de social media și a videoclipurilor creează o dependență de dopamină la oameni, ceea ce duce la anxietate, tulburări de somn și performanță redusă.
Psihologul clinician Lyubov Blagodaryova a declarat pentru RIA Novosti, relatează mir24.tv.
“Răsfoind banda, creierul uman caută ceva interesant, util, ceva care evocă emoții. Cu toate acestea, este o plăcere de foarte scurtă durată. Există o eliberare scurtă a unei doze mici de dopamină, apoi aceasta cade la fel de repede și se formează o dependență”, a explicat specialistul.
Potrivit acesteia, dacă nivelul de dopamină nu este refăcut, se produce o creștere a anxietății și a iritabilității.
Expertul a sfătuit să se lase deoparte telefonul și orice alte ecrane cu 2-3 ore înainte de somn și să se culce cel târziu la ora 23.00.
“În caz contrar, lumina albastră a ecranului va perturba producția de melatonină, iar organismul nu se va reface, ceea ce va avea un impact negativ asupra stării pielii, atenției, memoriei și performanței”, a explicat psihologul.
Admițând că astăzi internetul face parte integrantă din viața oamenilor, medicul a îndemnat să folosim cu înțelepciune progresele tehnologice ale timpului nostru.
“Se poate încerca să se folosească telefonul timp de una-două ore pe zi pentru a răspunde la mesaje și a comunica. În caz contrar, o persoană ar trebui să ajungă la conștientizarea faptului că nu există niciun beneficiu din navigarea constantă a feed-ului, informațiile sunt uitate, se adună treburile casnice și datoriile pentru muncă și studii”, a subliniat Blagodareva.