În perioada 9-13 mai, în țara noastră este marcată Săptămâna europeană a sănătății mintale. În acest an, evenimentele se desfășoară cu sloganul „Vorbește despre sănătatea mintală”, fiind pus accentul pe sănătatea tinerilor, transmite MOLDPRES.
Potrivit Ministerului Sănătății, evenimentul are drept scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța sănătății mintale, stare influențată de un spectru de factori, precum predispozițiile genetice, circumstanțele sociale, mediul în care trăiesc oamenii și factorii externi.
Specialiștii susțin că cele mai des întâlnite probleme de sănătate mintală sunt depresia, anxietatea și tulburările de comportament alimentar. Totodată, printre problemele de sănătate mintală se numără tulburarea afectivă bipolară, schizofrenia, demența, tulburările de spectru autist.
În Republica Moldova, tratamentul pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală este gratuit. Medicii de familie stabilesc diagnosticul și prescriu tratament împotriva depresiei și anxietății, iar specialiștii din cadrul Centrelor Comunitare de Sănătate Mintală (CCSM) oferă asistență medicală, reabilitare psihosocială, sprijin, mediere în relațiile cu familia și comunitatea. Serviciile sunt prestate confidențial și gratuit.
În prezent, activează 40 de astfel de centre, în raioanele și municipiile din țară, iar sub supravegherea specialiștilor de la CCSM se află 69 183 de persoane cu diverse probleme de sănătate mintală.
Sursa: odoras.md