Ziaristul rus Dmitri Muratov, opozant al Kremlinului şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace, oferă premiul refugiaților ucraineni.
Redactorul-șef al Novaia Gazeta, Dmitri Muratov, a anunțat că donează medalia Premiului Nobel pentru refugiații din Ucraina.
„Suntem în durere”, a spus Muratov într-o adresare video, după întâlnirea de la sediul ziarului din Moscova.
„Țara noastră, la ordinul președintelui Putin, a început un război cu Ucraina și nu există nimeni care să oprească războiul. Prin urmare, împreună cu durerea, purtăm rușinea”, a mărturisit jurnalistul Dmitri Muratov.
„Rusia bombardează Ucraina” a apărut cu litere uriașe pe prima pagină a următorului număr al ziarului. Poveștile au fost tipărite una lângă alta în rusă și ucraineană. „Nu recunoaștem Ucraina ca inamic sau ucraineană ca limbă a inamicului”, a spus el în videoclipul său. „Și nu vom face niciodată”, a mai spus Muratov.
„Ce putem face: Să împărtășim cu refugiații, răniții și copiii care au nevoie de tratament urgent ceea ce vă este drag și are valoare pentru ceilalți.
Eu și Novaya Gazeta am decis să donăm medalia Premiului Nobel pentru Pace 2021 Fondului ucrainean pentru refugiați. Sunt deja peste 10 milioane de refugiați. Rog casele de licitație să răspundă și să scoată la licitație acest premiu de renume mondial”, este apelul lansat de ziaristul rus.
The Washington Post scrie că, în timp ce sute de jurnalişti au fugit din Rusia, Muratov se află încă la Moscova, publicând Novaya Gazeta de trei ori pe săptămână. Dar ziarul trebuie să respecte o nouă lege a cenzurii, semnată pe 4 martie, care amenință până la 15 ani de închisoare pentru publicarea a ceea ce Rusia numește știri „false” despre armata țării. Printre altele, cenzura înseamnă că mass-media rusă nu poate numi războiul război – doar o „operațiune militară specială”.
În 2021, Dmitri Muratov a primit Premiul Nobel pentru Pace, împreună cu jurnalista filipineză Maria Ressa. Ambii au primit premiul „pentru eforturile lor de a proteja libertatea de exprimare, care este o condiție prealabilă pentru democrație și o pace durabilă”.
Dmitri Muratov are 60 de ani. El a absolvit în 1983 facultatea de filologice a Universității de Stat Kuibîșev. În 1992 a părăsit ziarul Komsomolskaya Pravda Komsomolskaya Pravda cu oameni cu aceeași idee, pentru că nu putea fi de acord cu politica editorială și a co-fondat grupul de la etajul 6. Din 1995 până în noiembrie 2017 a fost ales redactor-șef al ziarului, redenumit acum Novaya Gazeta, care face parte din Comitetul pentru protecția jurnaliștilor (CPJ), care încă din 2007 a fost numit „singurul ziar cu adevărat critic cu acoperire națională” din Rusia. Novaya Gazeta este cunoscut pentru articolele pe subiecte sensibile, cum ar fi corupția din guvern și încălcările drepturilor omului. Muratov a contribuit la crearea „singurului ziar cu adevărat critic și de influență națională în Rusia zilei de astăzi”, conform Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor. Ziarul său a influențat și dezvăluirile despre situațiile turbulente din Cecenia și din Caucazul de Nord în general.
În 2004 s-a alăturat Partidului Democratic Rus – Jabloko.
În 2016, Muratow a primit Golden Pen of Freedom Award de la WAN-IFRA. Din 2018 a fost președinte al redacției și, prin urmare, editor, deoarece ziarul este deținut în majoritate de jurnaliști.
În discursul său din 10 decembrie 2021, când a primit în Norvegia premiul Nobel, Dmitri Muratov a spus: „Dictaturile și-au asigurat accesul la violență. În țara mea (și nu numai acolo) se crede că politicienii care evită vărsarea de sânge sunt slabi. Se crede că amenințarea lumii cu război este datoria adevăraților patrioți. La noi cei puternici promovează în mod activ ideea de război (…) Ți se cere să mori pentru țara ta și nu să trăiești pentru țara ta. Această retorică militaristă va aduce mari pagube lumii”.
Sursa: cotidianul.md