Din drum spre Iași, primarul general Ion Ceban a venit cu un mesaj cu ocazia a 87 de ani de la nașterea poetului Grigore Vieru. În cadrul ședinței Primăriei Chișinău din această dimineață, edilul a declarat că va face parte astăzi la mai multe manifestații în România cu această ocazie.
„Vom depune flori la bustul poetului din Parcul de cultură Capou, după care vom avea și o întrevedere cu primarul de Iași Mihai Chirica. Astăzi și la Chișinău, Primăria organizează, evenimente culturale cu depuneri de flori și recital de poezie la bustul poetului din Parcul Ștefan cel Mare și Sfânt.
Grigore Vieru – maestru al cuvântului, iubitor de plai, de limbă şi de neam care a descris aceste lucruri și ni le-a transmis nouă prin poezie.
Împreună cu familia lui Grigore Vieru ne propunem Crearea Centrului de Cultură (Muzeu) „Grigore VIERU”. Crearea Centrului are drept scop valorificarea operilor poteului, care a avut grijă să lase urmaşilor o zestre literară dintre cele mai preţioase.
Muzeificarea este un proces complex cu un impact social şi cultural deosebit. Astfel „promovarea valorilor naționale, organizarea expoziţiilor, diverse lecţii/lecturi și serate tematice. Păstrarea expoziției creației lui Grigore Vieru: volume de poezii, manuscrise, fotografii, volume de traduceri și critică literară pentru viitoarele generaţii este datoria societăţii şi a statului.
Crearea Centrului de Cultură (Muzeu) „Grigore VIERU” este o oportunitate extraordinară de a aduce un omagiu poetului. Considerăm că acest Centru de Cultură (Muzeu) „Grigore VIERU” este cea mai acceptabilă şi cea mai progresistă formă de valorificare a moştenirii culturale şi de includere a acestuia în circuitul ştiinţific şi public”, a declarat primarul.
Ceban a mai precizat că recent a fost prezentată schița de proiect privind construcția muzeului „Grigore Vieru” și consultată inclusiv cu membrii familiei poetului.
Proiectul urmează a fi implementat cu sprijinul oferit de partenerii din România, dar în acest sens avem mai multe discuții la subiect. Clădirea muzeului este amplasată la intersecția str. Alexei Mateevici și str. Mihai Eminescu și este un monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în 1995 în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău.