În satele din Republica Moldova, pregătirile pentru Paște sunt un moment de mare agitație și tradiție. În Joia Mare, gospodinele din satul Ciulucani, raionul Telenești, se pregătesc cu drag pentru masa de sărbătoare, respectând obiceiurile transmise din generație în generație.
Veronica Cojocari, o locuitoare din sat, povestește cum, în fiecare an, coace cu mândrie cozonaci și pască, două dintre cele mai importante delicatese tradiționale de Paște. „Eu am apucat așa, să coc la toate sărbătorile. Niciodată nu cumpăr. Este pâine, sunt mâini și avem cu ce face. La pască ne trebuie brânză, ou și sare. Altceva nu pun. La aluat adaug sare, zahăr, făină și ulei”, explică aceasta.
Gospodina se pregătește să se înfrupte din aceste bunătăți, dar doar după slujba de Înviere. „Ții tot postul, nu mănânci și atunci cu dragoste mănânci. Îți e drag tot: oul vopsit, pasca, o bucățică de carne. Mai ales după ce vii de la sfințit, parcă e mai gustoasă decât orice ai fi mâncat vreodată”, adaugă Veronica.
În Joia Mare, tradiția vopsirii ouălor este, de asemenea, respectată cu sfințenie. Olga Mardari, o altă gospodină din sat, ne povestește cum vopsește ouăle cum făcea mama sa. „Acum se fac galbene, verzi, albastre, dar sângele Domnului n-a fost colorat. Așa am apucat de la mama și așa fac și eu. Apa trebuie să fiarbă, pun o lingură de sare și puțin oțet, ca să nu se ia culoarea și să nu te murdărești”, explică Olga.
Pe masa de Paște, mielul și piftia sunt nelipsite. „Vopsesc vreo 50-60 de ouă, că mai vin nepoții. Trebuie să dai câte un ou. Dacă intră cineva în casă, dai un ou. Dacă îi pui la masă, tot trebuie să aibă un ou. Mai pregătim și răcituri. Am cumpărat un miel”, spune gospodina din Ciulucani.
Joia Mare este o zi specială, care amintește de Cina cea de Taină, atunci când Iisus Hristos a instituit Sfânta Împărtășanie și a spălat picioarele ucenicilor, dându-le un exemplu de smerenie și iubire. Tot în această zi începe patima Mântuitorului, care va duce la trădarea și arestarea Sa.
Astăzi, 18 aprilie, creștinii ortodocși marchează Vinerea Mare, ziua în care se comemorează moartea și îngroparea lui Iisus Hristos. În această zi, nu este recomandat să se spele, să se coasă sau să se gătească, pentru a respecta solemnitatea momentului.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Telegram