Viitorii polițiști, dar și actualii angajați ai sistemului afacerilor interne, vor dispune de condiții mult mai bune pentru a-și dezvolta abilitățile de cercetare la fața locului și examinare criminalistică. În acest sens, Academia „Ștefan cel Mare” a inaugurat un laborator criminalistic multifuncțional modern, transformat într-un veritabil centru de excelență.
Prezentă la festivitatea de inaugurare, ministra Afacerilor Interne, Daniela Misail-Nichitin, a menționat că deschiderea laboratorului criminalistic multifuncțional reprezintă un pas important spre o educație de calitate în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
„Este o investiție în tehnologie, în formarea viitorilor ofițeri și, mai ales, în siguranța cetățenilor. Aici, studenții vor învăța cum să transforme teoria în acțiune și vocația în carieră, pregătiți să răspundă profesionist provocărilor reale din teren”, a declarat Daniela Misail-Nichitin.
Daniela DiPierro, șefa adjunctă a misiunii la Ambasada SUA a subliniat, pe parcursul discuțiilor, că donația de echipamente criminalistice avansate din punct de vedere tehnologic a sporit și mai mult capacitatea acestui laborator de a sprijini investigațiile.
„Abilitățile dezvoltate prin instruirea posibilă datorită acestui laborator criminalistic, vor ajuta forțele de poliție din Moldova mulți ani de acum înainte”, a punctat Daniela DiPierro.
La rândul său, Daniela Gasparikova, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova, a menționat: „Rezultatele efortului nostru comun, pe care le vedem astăzi, vor contribui la constituirea unui serviciu de poliție profesionist, în care comunitatea are încredere, dotat cu cunoștințele și abilitățile necesare pentru a asigura siguranța și securitatea. Această unitate de instruire, renovată și echipată cu sprijinul generos al Guvernului SUA, va fi utilizată anual de peste 5.000 de studenți și ofițeri de poliție, atât pentru formarea inițială, cât și continuă”.
Studenții vor folosi echipamentele ca să învețe cum se desfășoară o investigație criminalistică detaliată – de la prelevarea și examinarea urmelor biologice, amprentelor, urmelor lăsate de obiecte dure, până la examinarea dispozitivelor digitale și investigarea documentelor falsificate.
Laboratorul include mai multe spații specializate pentru activități practice: două săli multifuncționale, un model al unei unități de gardă, săli pentru audieri speciale și prezentare spre recunoaștere, laboratoare de grafoscopie, traseologie, dactiloscopie, chimie, precum și spații pentru acordarea primului ajutor și pentru activități în domeniul IT.
Aici, viitorii specialiști vor învăța cum are loc cercetarea la fața locului, cum se desfășoară o percheziție dar și alte activități pe care le vor practica în viitoarea lor activitate profesională.
În afară de cei circa 2.000 de studenți ai Academiei, noile dotări vor fi utilizate și de cei circa 3.500-3.800 de angajați MAI care participă anual la programe de instruire inițială și continuă.
Renovarea și dotarea laboratorului criminalistic al Academiei „Ștefan cel Mare” s-au realizat în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților de instruire ale poliției în Republica Moldova”, implementat de PNUD cu asistența Guvernului SUA.
Tot în cadrul acestui proiect a fost modernizată sala de antrenamente pentru tacticile defensive a Academiei, unde se desfășoară pregătirea viitorilor polițiști, dar și a angajaților deja activi.





Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Telegram