Ziua Mondială a Solului este sărbătorită anual pe data de 5 decembrie pentru a sublinia importanța solului în viața noastră și pentru a promova utilizarea sustenabilă a acestuia. Această zi este coordonată de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și are scopul de a sensibiliza publicul cu privire la problemele legate de degradarea solului și la necesitatea protejării acestuia.
Tema Zilei Mondiale a Solului din acest an, este „Grijă pentru soluri: Măsoară, Monitorizează, Gestionează”.
Aceasta subliniază importanța colectării și utilizării datelor precise despre sol pentru a ghida practicile de gestionare sustenabilă. Inițiativa promovează sănătatea solurilor, reducerea eroziunii, îmbunătățirea infiltrării apei, biodiversitatea solului și contribuția la stocarea carbonului, esențială în lupta împotriva schimbărilor climatice.
De ce este important solul?
Solul reprezintă fundamentul agriculturii, contribuind la securitatea alimentară a R. Moldova, precizează Ministerul Agriculturii. Potențialul economic și social al țării este strâns legat de sănătatea solurilor, care sunt supuse unui proces continuu de degradare. Eroziunea, pierderea fertilității și utilizarea intensivă contribuie la diminuarea resurselor de sol. Potrivit datelor oficiale, în R. Moldova pierderile de sol fertil sunt de peste 21 milioane de tone. Această tendință poate fi inversată prin implementarea unor măsuri de protecție și gestionare durabilă.Adoptarea practicilor de conservare, precum tehnologiile No-Till și Strip-Till, înierbarea livezilor, crearea perdelelor forestiere și împădurirea terenurilor degradate, poate contribui la creșterea fertilității solului și la reducerea impactului eroziunii. Un alt aspect important este monitorizarea și măsurarea stării solurilor, pentru a facilita luarea deciziilor informate și pentru a promova politici agricole sustenabile.
Susține agricultura: Solul sănătos este esențial pentru producția de alimente;
Reglează ecosistemele: Ajută la stocarea carbonului, contribuind la combaterea schimbărilor climatice;
Filtrează apa: Solurile funcționează ca un sistem natural de filtrare a apei;
Adăpostește biodiversitate: Solurile sunt habitat pentru o mare varietate de organisme.