Forumul Național dedicat Școlilor de Muzică, Arte și Arte Plastice a avut loc la Cahul. Evenimentul a avut drept scop consultarea publică a Planului-cadru și a Regulamentului-cadru pentru organizarea și funcționarea instituțiilor cu profil de arte, precum și facilitarea dialogului și schimbului de experiență între școlile de profil din România și Republica Moldova.
Prezentă la eveniment, Marcelina Baleca, șefa Direcției generale politici în domeniul învățământului general, a vorbit despre rolul Ministerului Educației și Cercetării în dezvoltarea învățământului artistic. „Vom continua să susținem învățământul artistic pentru a ocupa un loc important în sistemul educațional, conform modificărilor propuse la Codului Educației. Ne bucurăm că în fiecare an, interesul față de artele frumoase crește considerabil, iar copiii noștri talentați continuă să facă tot mai vizibilă țara noastră pe plan internațional prin locurile pe care le ocupă și medaliile pe care le obțin la diferite concursuri”, a spus Marcelina Baleca.
Deputații Marcela Nistor și Vitali Gavrouc au declarat că Republica Moldova dispune de multe talente. Este necesară consolidarea bazei legislative pentru a sprijini acest sector. Țara noastră are potențialul de a deveni un exemplu pentru Uniunea Europeană, având un sistem de învățământ artistic inspirat din diverse culturi și civilizații.
În încheierea forumului a fost adoptată o rezoluție ce vizează elaborarea de politici educaționale în domeniul artistic.
În prezent, învățământul artistic în țară este realizat în 138 de școli de muzică, artă și artă plastică, cu o capacitate de 20 de mii de locuri de instruire și peste 2300 de cadre didactice implicate.