Zeci de producători autohtoni vor participa pe 6 octombrie la Festivalul Național al Mărului, care va fi desfășurat în orașul Soroca. Sărbătoarea va începe cu o paradă a producătorilor de mere, colectivelor artistice din raion și elevilor din localitate.
Grigore Bucataru, șeful Secției Cultură și Turism al Consiliului raional Soroca, a explicat că evenimentul are drept scop promovarea producătorilor autohtoni de mere pentru a spori vizibilitatea produselor moldovenești.
„Sărbătoarea a devenit deja o carte de vizită a localității. Festivalul urmărește popularizarea și dezvoltarea sectorului agrar, promovarea producătorilor autohtoni de mere, precum și a businessului specializat în tehnologii moderne de prelucrare a merelor și producere a materialului săditor pomicol. De asemenea, prin intermediul festivalului, ne propunem să susținem producătorii din regiune și să-i ajutăm să-și promoveze produsele atât pe piața internă, cât și spre export”, a spus Grigore Bucataru.
Vizitatorii festivalului vor putea vedea expozițiile producătorilor de mere și a meșterilor populari din întreaga țară. Programul evenimentului mai cuprinde o paradă a portului popular și activități pentru copii și tineri. Festivalul va culmina cu un spectacol muzical.
„Raionul Soroca este supranumit și capitala mărului. Raionul este considerat regiunea cu cea mai mare suprafață de livezi de măr din Republica Moldova. Sperăm ca evenimentul să adune câți mai mulți oaspeți atât din țară, cât și de peste hotare. Tradițional, festivalul adună până la 12 mii de vizitatori”, a afirmat Grigore Bucataru.
Evenimentul este organizat de Consiliul raional Soroca, Filiala Soroca a Camerei de Comerț și Industrie, în comun cu agenți economici din țară și autoritățile centrale de profil. Evenimentul se află la cea dea XIII-a ediție.
În prezent, mai multe localități din țară sunt remarcate ca gazde ale festivalurilor dedicate diferitelor produse și activități tradiționale pentru țară. Astfel, în Republica Moldova există festivaluri ale cartofului, căpșunii, florilor, strugurelui, copăceilor, bostanilor, pescarilor, mierii, prunei și piersicilor.
Potrivit Asociației „Moldova Fruct”, producătorii din Republica Moldova au exportat 133 mii de tone de mere din recolta sezonului 2023-2024. Fructele au ajuns în peste 30 de țări ale lumii. Exporturile către UE practic s-au dublat. Acestea au ajuns la 22 mii de tone. Destinația principală este România, cu o cotă de 90%.
În acest an se estimează o recoltă de mere de aproximativ 450.000 tone de mere. Cantitățile destinate exportului vor rămâne la nivelul anului trecut.