Cetățenii Republicii Moldova ar putea beneficia de tichete de vacanță. În acest sens, au avut loc deja mai multe discuții între oficialii de la Chișinău și din România, scopul fiind dezvoltarea turismului între cele două țări.
„Inițiativa cu voucherul turistic de fapt este un proiect pe care dorim să-l implementăm în Republica Moldova. Am avut discuții inclusiv cu colegii din România ca acest voucher turistic să fie aplicabil și în Republica Moldova, și în România”, a menționat secretarul de stat la Ministerul Educației și Cercetării, Andrei Chistol.
Secretarul de stat a subliniat importanța instituirii acestui program, precizând că scopul de bază este dezvoltarea turismului în Republica Moldova.
„Din practica europeană și mondială s-a stabilit foarte clar că odată ce instituim aceste tichete turistice avem o posibilitate în plus de a valorifica și de a dezvolta turismul intern în Republica Moldova, de a face mai cunoscute destinațiile turistice din R. Moldova și, desigur, să valorificăm mai bine destinațiile. Sigur că aici ne gândim foarte mult la ce tipuri de destinații sau de obiective turistice vom include în acest tichet turistic: care destinații turistice sunt mai populare sau cele care sunt poate mai puțin populare”, a adăugat Andrei Chistol.
Potrivit secretarului de stat, deocamdată se discută care vor fi grupurile țintă ce vor putea beneficia de această oportunitate.
„Noi trebuie să stimulăm o valorificare mai mare a diferitor tipuri de categorii de persoane, începând de la copiii din școli, continuând cu cei din universități și cu cei care activează în sectorul public sau privat. Dar ceea ce ne dorim noi foarte mult este ca prin aceste tichete turistice, cum sunt utilizate și în alte țări, să stimulăm, să consolidăm și să dezvoltăm în continuare turismul intern. Discutăm inclusiv cu colegii din România și eu sper ca în viitor să continuăm aceste discuții, ca voucherul din Republica Moldova să fie aplicabil și în România, iar cel din România să fie aplicabil în Moldova”, a declarat Andrei Chistol.
Voucherele de vacanță pot fi utilizate pentru a achiziționa servicii turistice, cum ar fi: cazare, transport, mese, activități de agrement etc. Andrei Chistol a menționat că un proiect de lege în acest sens urmează să fie propus către Guvern și Parlament.
În prima jumătate a anului curent, numărul cetățenilor străini care au vizitat Republica Moldova a crescut cu peste 55 la sută față de ianuarie-iunie 2023, constituind 25,6 mii de vizitatori. Potrivit Biroului Național de Statistică, majoritatea turiștilor (95,1%) au fost excursioniști de o zi, care au sosit în țara noastră în scop de odihnă, recreere și agrement.
Cei mai mulți vizitatori au fost din România (58,3%) și Italia (23,8%). Totodată, în perioada menționată, a crescut și durata medie a sejurului în țară a turiștilor străini – până la patru zile. Pentru comparație, în ianuarie-iunie 2023, această durată a fost de 3,1 zile.