Trei filme documentare, realizate de tineri debutanți pe subiecte legate de drepturile omului, vor fi prezentate la Chișinău, la Teatrul Național „Eugene Ionesco”, pe 11 septembrie, de la 18:30.
Potrivit organizatorilor, Telefilm și Oficiul Consiliului Europei la Chișinău, „fiecare film spune o poveste unică și captivantă, capturând esența problemelor și provocărilor cu care se confruntă societatea contemporană”.
Pe pagina de Facebook a evenimentului se menționează că filmele explorează subiecte sensibile și actuale din domeniul drepturilor omului și sunt rezultatul efortului și dedicării autorilor susținuți de Telefilm și Consiliul Europei, dar și de regizoarea Irene Langemann.
Documentarul „Trecutul care nu trece” este realizat de Valeria Lozovan. Filmul explorează impactul devastator al deportărilor staliniste asupra unei familii din Moldova. Pelicula ilustrează durerea, rezistența și speranța care au definit viețile celor afectați de aceste evenimente tragice. Filmul explorează nu doar impactul devastator al deportărilor, ci și ecoul lor în prezent.
Filmul „Umbra Trecutului” este realizat de Stefan Arapu. Personajul principal este Alexandru, un bărbat care de 15 ani luptă împotriva dependenței de droguri, alcool, fumat și jocuri de noroc. Acesta emigrează, dar înțelege că peste hotare dependența lui se intensifică. El revine acasă la insistența mamei sale, ca să-și refacă viața. Filmul este o poveste despre reziliență, luptă împotriva viciilor și regăsirea sinelui.
Pelicula „Eu voi trăi”, realizat de Liliana Mării, descrie istoria Alionei Știrbu, o femeie diagnosticată cu Limfom Hodgkin. În pofida bolii, Aliona nu dorește să fie o victimă a diagnozei sale, iar pe parcursul filmului își încurajează familia.
Programul evenimentului va include proiecția celor trei filme documentare, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizorii debutanți. Intrarea este liberă.