La data de 31 august 1989, Moldova (încă socialistă) trecea de la scrierea cu alfabetul rusesc la cel latin. Primele litere au apărut în paginile ziarelor, pe care copiii și părinții le decupau și din care învățau să scrie și să citească românește. Primul abecedar color a fost tipărit abia în anul 1991.
Acum 35 de ani, la data de 31 august, a fost votată legea prin care se trecea de la scrierea cu litere rusești, la alfabetul latin.
„Presa a avut un rol nespus de important în acele momente. „Literatura și Arta” au fost cei care au început mult mai repede să tipărească în grafia latină”, spune Veronica Borș, director adjunct al Bibliotecii Naționale.
Copiii care au mers a doua zi la școală nu aveau manuale în grafia latină, nici măcar abecedare. Primele litere au fost publicate în ziare.
„Îmi amintesc acel moment când elevii au cumpărat acest supliment. L-am scos din acest ziar și am făcut ca o mică cărțulie. Acesta a fost primul nostru abecedar, fiind elevi deja în clasa a noua”, susține femeia.
Primul abecedar a fost tipărit abia în 1991.
„Țin minte foarte bine deja următorii ani. Fiind deja studentă, veneam cu ziare tipărite în limba română. Bunica mea le citea și plângea”, spune Veronica Borș.
„Eram bucuroasă, nu știam ce va fi, dar eram foarte fericită că, în sfârșit, în Moldova vom vorbi în limba maternă, limba română. Îmi pare foarte bine că copiii mei cunosc și vorbesc limba română”, a spus o femeie.
„Provenind dintr-o familie rusă, învățând în școală rusă, neștiind foarte bine istoria, pentru mine atunci nu pot spune că a fost una simbolică. Astăzi, în familia noastră se vorbește limba română și ne bucurăm că suntem unde suntem”, susține o altă femeie.