Peste 450 de tineri din sudul țării au participat cu entuziasm la IT Career Expo Cahul, eveniment dedicat explorării oportunităților de carieră în domeniul tehnologiilor informaționale. Desfășurat la Universitatea de Stat „B. P. Hasdeu” din Cahul și Centrul Inotek, evenimentul a adus împreună profesioniști din domeniu și tineri interesați de evoluția în această industrie în continuă expansiune.
Evenimentul, care a avut loc la data de 3 aprilie, a oferit participanților posibilitatea de a interacționa direct cu reprezentanți din industrie, de a afla informații esențiale despre direcțiile de carieră în IT, programe de studii relevante, perspective de angajare și oferte de stagii.
Nicolae Mocanu, administrator al Fundației Inotek: „IT Career Expo Cahul 2024, ediția a doua, este un eveniment menit să faciliteze conexiunile dintre companiile IT, mediul academic, școlile profesionale și elevii din instituțiile de învățământ din Cahul, Cantemir, Leova și Taraclia pentru a-i conecta în procesul de a urma o carieră în domeniul IT. Fundația „Inotek” este partenerul din regiunea de sud în procesul de implementare a acestei inițiative”.
Irina Oriol, Directoare Operațiuni, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC: „Obiectivul principal al inițiativei este să ghidăm tinerii să exploreze oportunitățile pe care le oferă domeniul IT, să cunoască oportunitățile oferite de companiile IT – în ceea ce privește stagiul sau locuri de muncă, ce fel de competențe și cunoștințe sunt necesare. Și, totodată, să-și aleagă o instituție de învățământ unde să se formeze ca profesioniști în domeniul tehnologiilor informaționale”.
Sergiu Cornea, Rector, Universitatea de Stat „B. P. Hasdeu” din Cahul: „Tinerii sunt în procesul când trebuie să decidă ce fac în viață – și este o decizie foarte importantă pentru viitoarea lor carieră. Din experiența acumulată anul trecut și ceea ce văd în prezent – se bucură de o mare popularitate această posibilitate de a face cunoștință cu angajatorul. Și sperăm că tinerii, după ce vor discuta cu angajatori, cu instituții de învățământ, vor pleca de aici cu o decizie fermă”.
Agenda IT Career Expo Cahul a inclus sesiuni de orientare profesională și workshopuri pe tematici actuale, moderate de profesioniști cu experiență extensivă în companiile IT. Participanții au avut posibilitatea să cunoască detalii importante despre diversele roluri și specializări din industria IT, despre tendințele și cerințele pieței de muncă, precum și despre resursele și oportunitățile de formare și dezvoltare profesională disponibile.
Companiile Halley KM, Soluții Magice, Draexlmaier, Fortal MD, Allied Testing, Amdaris, Starnet și Orange Systems au acceptat invitația de a participa în cadrul evenimentului și de a contribui la ghidarea în carieră a tinerilor. Reprezentanții industriei IT le-au comunicat tinerilor care sunt condiţiile de angajare, ofertele de muncă, oportunitățile de stagiere disponibile, dar și recomandări și sfaturi utile privind clarificarea obiectivelor de carieră și dezvoltarea abilităților necesare pentru profesiile spre care aspiră.
Aurica Apareci, elevă, Colegiul „Iulia Hașdeu”, mun. Cahul: „Principalul meu interes în această zi a fost să aflu care sunt abilitățile de care am nevoie ca să profesez în domeniul IT, care sunt cerințele companiilor la momentul actual pentru începători, cât și pentru cei care deja au experiență”.
În cadrul IT Career Expo, tinerii au avut posibilitatea să cunoască și programele de studii în tehnologia informației, furnizate de instituțiile de învățământ superior și cele cu formare duală, să afle detalii despre procesul de admitere, oferta și oportunitățile educaționale disponibile.
Evenimentul a fost organizat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC în parteneriat cu Inotek și a avut loc cu sprijinul proiectului „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”, finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și co-finanțat de Guvernul Elveției. Proiectul este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
IT Career Expo Cahul s-a desfășurat cu susținerea Uniunii Europene și Suedia în cadrul Proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul” și în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Agenția Națională pentru Tineret, Primăria Municipiului Cahul și Universitatea de Stat „B. P. Hasdeu” din Cahul în cadrul programului „Cahul – Capitala Tineretului 2024”.
Fundația Inotek este creată cu sprijinul Uniunii Europene și Suediei în cadrul proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul”, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC. Fundația Inotek își propune să catalizeze dezvoltarea și progresul în regiunea Sud a Republicii Moldova prin valorificarea și consolidarea potențialului economiei digitale, sporirea competitivității mediului de afaceri și a celui de investiții regional, precum și prin facilitarea parteneriatelor pentru inovare și antreprenoriat între sectoarele privat, public și instituțiile de învățământ.