În data de 30 octombrie 1928, la orele 17.00, a fost inaugurat postul naţional de radio, cu apelul “Alo, Alo, aici Radio Bucureşti, România”, perioada în care, actualul teritoriu al Republicii Moldova era în componența României. Ulterior, postul de radio s-a extins la Chișinău. În 1939, a fost fondată stația regională Radio Basarabia și instalată o antenă care acoperea întreaga regiune. Primele cuvinte în eter au fost rostite de profesorul Dragomir Hurmuzescu, promotorul radiofoniei româneşti, urmând un recital de versuri compuse de Horia Furtună, în care Radioul românesc era definit “Un suflet nou”, transmite goodnews.md cu referire la tvrmoldova.md
La 4 noiembrie 1928, Victoria Mierlescu a fost primul actor invitat la microfon, susţinând un recital de versuri. Revista ”Radiofonica” a văzut primul număr al tiparului la 9 noiembrie 1928, conform www.srr.ro. Primul concert simfonic radiodifuzat al Orchestrei Radiodifuziunii Române a fost susţinut la 30 noiembrie 1928, iar la 8 decembrie 1928 a fost transmisă prima emisiune pentru femei. Consiliul de Miniştri al României a aprobat, la 22 decembrie 1927, înfiinţarea Societăţii de Difuziune Radiotelefonică din România (actuala Societate Română de Radiodifuziune).
La 4 aprilie 1936, Societatea de Difuziune Radiotelefonică a devenit Societatea Română de Radiodifuziune. În 1956, a fost înfiinţată Televiziunea Română, cu care Radio România a fuzionat, formând Radioteleviziunea Română. Prin Legea nr. 41 din 17 iunie 1994, privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi a Societăţii Române de Televiziune, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune devin “servicii publice autonome, de interes naţional, independente editorial”.
Astăzi, de la ora 17:00, toate posturile Societății Române de Radiodifuziune vor marca împreună sărbătoarea sub semnul “Noi suntem Radio România împreună de 95 de ani!”. Luna noiembrie este dedicată unor evenimente şi proiecte editoriale speciale. În această seară, de la ora 17:00, la Sala Radio va avea loc Gala Radio România, care va onora cu exactitate momentul primei transmisii a SRR.
De 95 de ani, Radio România este un punct de reper pentru societatea românească, apreciază Jean Philip de Tender, director media al Uniunii Europene de Radio și Televiziune. La 95 de ani de când a fost trimis în eter apelul “Alo, alo, aici Radio București România!”, postul public de radio se bucură de aceeași încredere în rândul ascultătorilor, spunea acesta în mesajul său de felicitare.
Începând cu acest an, în data de 1 noiembrie, în Republica Moldova este marcată Ziua Națională a Radioului. Decizia a fost luată anterior de Guvern, pentru a recunoaște importanța și rolul determinant al radioului în istoria și dezvoltarea R. Moldova prin informarea promptă a ascultătorilor, promovarea valorilor democratice, cultivarea demnității umane, spiritului civic și a unității naționale.
„La 1 noiembrie 1928, s-a lansat primul semnal radio în acest teritoriu care acum se numește Republica Moldova. A fost o inițiativă pe care am depus-o la guvern. Și suntem mulțumiți că guvernul a răspuns acestei inițiative, astfel încât să restabilim adevărul istoric în ceea ce privește obârșia radioului național”, susține directorul general „Teleradio-Moldova”, Vlad Țurcanu.
Începând cu anul 2012, la 13 februarie este marcată Ziua Mondială a Radioului, proclamată, în 2011, de UNESCO, şi instituită, un an mai târziu, de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite.