Începând de astăzi, 29 septembrie, Republica Moldova este oficial țară participantă la Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene. Astfel, pompierii și salvatorii moldoveni se alătură celei mai puternice rețele internaționale de cooperare în domeniul prevenirii, pregătirii și răspunsului la dezastre și gestionarea crizelor, transmite goodnews.md cu referire la diez.md
Potrivit unui comunicat emis de MAI, acordul de aderare la Mecanismul de protecție civilă al UE a fost semnat la Chișinău, de către ministrul afacerilor interne, Adrian Efros și comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.
Prin intermediul acestui mecanism, UE oferă un cadru de coordonare și cooperare ca răspuns la pericolele naturale și dezastrele provocate de om, activând capacitățile de răspuns ale statelor membre ale UE și ale altor state participante, cum ar fi Islanda, Norvegia, Serbia, Macedonia de nord și Turcia.
Astfel, aderarea Republicii Moldova la mecanism aduce un plus de securitate și siguranță cetățenilor, dar și mediului ambiant în raport cu riscurile aferente dezastrelor naturale sau cu cele provocate de om. Totodată, coordonarea activităților de protecție civilă cu comunitatea țărilor UE înseamnă:
# reducerea timpului de reacție la situațiile de urgență și cele excepționale;
# micșorarea pagubelor materiale cauzate;
# condiții mai sigure pentru dezvoltarea economică a țării.
În funcție de natura dezastrului, sprijinul partenerilor din cadrul mecanismului poate lua diferite forme, cum ar fi operațiuni de căutare și salvare, stingerea incendiilor forestiere și urbane, dislocarea de personal medical, echipamente medicale și medicamente, adăposturi temporare de urgență, dar și altele.
„Aderarea la Mecanismul de protecție civilă va crește atât calitatea vieții, cât și a serviciilor oferite de sistemul afacerile interne cetățenilor țării noastre. Prin semnarea acestui acord, Republica Moldova demonstrează că are capacitate europeană de intervenție, iar pe latura de protecție civilă deja este integrată în UE”, a declarat ministrul afacerilor interne, Adrian Efros.
În general, mecanismul prevede măsuri preventive pentru reducerea impactului potențialelor situații de urgență sau dezastre. Atunci când o situație de urgență va depăși capacitățile de răspuns ale unei țări din Europa – dar nu numai – pompierii și salvatorii moldoveni vor putea oferi suport prin intermediul mecanismului, alături de colegii lor europeni. În aceste cazuri, Republica Moldova va beneficia de cofinanțarea Uniunii Europene a costurilor pentru transport și a celor operaționale.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență este instituția desemnată de către MAI drept autoritate competentă de implementare a prevederilor Acordului semnat, care va îndeplini rolul de punct național de contact pentru UE.