Republica Moldova va beneficia de finanțare din partea Băncii Mondiale, în valoare de 40 de milioane de dolari, pentru implementarea Proiectului „Îmbunătățirea Calității Educației”.
Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut a fost astăzi, 5 iulie, aprobat de Executiv.
Totodată, Cabinetul de miniștri a aprobat ratificarea Acordului de grant, în valoare de 20 de milioane de dolari, oferit de partenerii externi.
Mijloacele financiare vor fi utilizate pentru construirea a trei licee clasice la Nordul, Sudul și Centrul țării, pentru modernizarea infrastructurii, transformarea digitală a mediilor de învățare în 200 de școli și reabilitarea a 15 școli și 15 grădinițe. Implementarea Proiectului va susține elaborarea și realizarea programelor de formare continuă a cadrelor didactice și educatorilor din grădinițe. Pachetul standard de sprijin pentru educația timpurie va include dotarea cu materiale de predare și învățare și de joacă pentru instituțiile preșcolare din țară.
„Ne propunem să implementăm politici care să contribuie la dezvoltarea și modernizarea domeniului educațional, inclusiv prin investiții în infrastructură. Parteneriatele și acordurile de finanțare sunt foarte importante pentru creșterea calității educației, iar implementarea acestor proiecte reprezintă un sprijin important. Sporirea accesului copiilor la învățământ, condiții mai bune de studii și stimularea pedagogilor de a profesa sunt prioritare”, a subliniat ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală.
Implementarea proiectului va fi asigurată prin resursele financiare ale Acordului de împrumut dintre Republica Moldova şi Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, dar și prin 3 granturi: 4,8 milioane de dolari de la Parteneriatul Global pentru Educație (PGE), 5 milioane de dolari de la Parteneriatul pentru Educație Timpurie (Early Learning Partnership (ELP) și 10 milioane de dolari de la Global Concessional Financing Facility (GCFF).
Proiectul va fi implementat în perioada 2023-2029.