Pe 27 decembrie în Moldova este marcată Ziua Națională a Actorului. Această data este însă o sărbătoare nu doar pentru cei care interpretează roluri în scenă, ci și pentru personalul auxiliar, fără care spectacolele nu ar fi posibile – croitori, machiori, costumieri, tehnicieni, regizori, sunetiști, contabili – toți sunt oameni de teatru.
Echipa Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți numără peste 80 de angajați. Doar puțin peste 20 dintre ei sunt actori.
„Prezența mea în Teatrul Național „Vasile Alecsandri” este o întâmplare și zic eu este o întâmplare foarte fericită pentru mine. Mă bucur enorm demult pentru această frumoasă ocazie de a fi prezentă într-un colectiv de artă”, a spus Maria Popa, secretar literar.
„Este o muncă pe care trebuie să o știi. Puțini actori sunt care știu deja cum se face un grim sau cum se aranjează un păr, cum se pune o perucă. Nu toți știu această profesie”, a afirmat Daniela Raileanu, Pictor machior.
Pe parcursul ultimului an, scena naționalului bălțean a găzduit șase premiere și patru evenimente speciale. În spatele fiecărui spectacol sunt zeci de ore de repetiții, multă muncă și dedicație.
„De ce am decis să fiu actriță? Nu am decis. Cred că aceasta mi-a fost scris pentru că am crescut aici. Mămica mea actriță, tăticul meu șofer și cumva am crescut în culisele teatrului. Cred că aceasta a fost al meu, ceea ce știu eu a face, ceea ce cred eu că mă descurc foarte bine”, a declarat Irina Țăruș, actriță.
„Acesta a fost un vis al meu din copilărie, să devin actriță. M-am gândit că voi ajunge la matematică sau informatică, dar s-a format grupa la actorie. De ce să nu devin totuși actriță. Să-mi îndeplinesc visul până la urmă”, a spus Oxana Surugiu, actriță.
Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți a fost fondat în anul 1957, iar în 1990 s-a mutat în actualul sediu, devenit între timp nu doar un simbol al capitalei de Nord, dar și unul dintre locurile preferate pentru întâlniri.
„În copilărie ca toți copiii visam să devin cosmonaut, profesor, dar unica profesie în lume care întruchipează în sine toate profesiile. Aceasta este profesia de actor. Un actor e și cosmonaut, e și medic, e și profesor, și toate. De aceea am hotărît să de întruchipezi toate profesiile în una care se numește profesia de actor”, a afirmat Gheorghe Crudu, artist emerit.
„A fost un vis din copilărie, de fapt. Am folosit prima ocazie care mi-a căzut în viață. Am văzut un anunț la televizor că se adună grup pentru actorie la universitatea din Bălți. M-am folosit de această șansă, cred că asta mi-a fost soarta pentru că la acel moment am pornit televizorul și anume la acel moment am văzut acel anunț”, a declarat Ina Ilașciuc, directoarea TN „Vasile Alecsandri” din Bălți.
În Republica Moldova activează 16 teatre finanțate din bugetul de stat sau din cele locale, dar și 10 instituții teatrale private.
Înscrie-te pe canalul nostru de Telegram pentru a urmări cele mai pozitive știri!