Afacerea cu solarii si, in special, un solar de legume, este o soluție ideala de afaceri pentru o familie care dorește sa trăiască decent, in zona rurala. Cererea permanenta de legume proaspete, precum si profitul care se poate obține din aceasta activitate atrage tot mai mult atenția tinerilor ce intenționează sa investească in agricultura.
Pentru a afla mai multe detalii despre ce înseamnă munca intra-un solar am discutat cu legumicultorul Daniel Buiciuc (41 ani), din localitatea Mitoc, jud. Suceava, care deține in prezent 4 solarii, lucrând in total o suprafața de 1.800 mp de spațiu protejat, scriu colegii de la cultivaprofitabil.ro.
„Eu de meserie sunt cântăreț bisericesc. Mi-am dorit foarte mult sa las ceva copiilor mei si, pe lângă asta, sa le pot oferi o mâncare sănătoasă. După alte încercări de a face ceva in agricultura – creșterea vacilor, porci si iepuri (am crescut circa 200 de exemplare), am ajuns la ideea de a dezvolta un solar. Am vrut sa fac ceva profesional de la început, care ne-a dus la un cost de circa 5.000 euro, pentru o suprafața de 500 mp. Noi, ne-am axat, încă de la început pe cultivarea in sistem ecologic, cu produse certificate in acest sens”, a declarat, pentru CultivaProfitabil.ro, Daniel Buiciuc.
Solar legume: valorificare direct de la solar
Impresionat de succesul recoltei pe care l-a avut, chiar in primul an, legumicultorul nu a stat prea mult pe gânduri si s-a extins deja cu alte 3 solarii. Pentru tehnologie si informații despre soiuri si hibrizi, tine legătura cu Dr. Ing. Costel Vânătorul, cercetător la SDCL Buzău.
„Cu suprafața asta, o familie de tineri din Romania, daca s-ar apuca de o asemenea afacere, s-ar putea întreține decent. Noi, avem norocul ca in zona noastră nu sunt prea multe solarii. De asemenea, având mai multe soiuri si hibrizi, oferim inclusiv sortimente de legume cu un gust tradițional, la fel ca cele de gradina. De aceea toata marfa o dam de la solar. Familia noastră produce circa 10-15 tone de legume anual”, ne-a mai povestit agricultorul.
Solar legume
Solar legume: cum alegem locul ideal
O recolta bogata de legume intra-un solar este data de mai mulți factori. Unii dintre aceștia, de fapt o mare parte, se refera la locul in care alegem sa construim spațiul protejat. In primul rând, un solar ar trebui sa fie dispus pe lungime Nord-Sud, astfel încât razele solare sa „bata” pe rânduri, cat e ziua de lunga.
Pe lângă acest aspect, trebuie sa ne asiguram ca nu exista copaci in preajma, care sa umbrească acoperișul solarului. De asemenea, spațiul protejat ar trebui sa fie construit pe un loc ușor înalt, pentru a nu fi inundabil, si ușor in panta, pentru ca apa sa se scurgă. Nu uitați sa ancorați bine solarul de pământ, pentru zilele cu vânt puternic.
Un alt amănunt care nu trebuie uitat se refera si la înălțimea solarului. Astfel, ca sa lucram cu echipamente agricole ne este necesara o înălțime de circa 2 m. Aerisirea solarului legume este totodată si ea foarte importanta. Se poate opta intre gurile de aerisire de la capetele spațiului protejat, ori pe un sistem cu macara care ne va permite sa ridicam folia. Acest al doilea sistem este mai scump.
Solar legume: culturi pe care putem miza la început
Culturile pe care poate miza un tânăr fermier intra-un spațiu protejat sunt cele tradiționale: roșii, ardei, vinete, castraveți. Daniel Buiciuc recomanda sa se pună cate puțin din fiecare, pentru ca tânărul agricultor sa învețe cat mai multe din cultivarea legumelor.
„Noi, in solarii, avem tomate, ardei kakia, ardei gras, vinete si castraveți. La tomate avem câțiva hibrizi pentru producție, dar avem de asemenea si semințe de roșii deosebite, precum roșiile negre, tip ananas, cherry negre, roșii para, roșia tigrata, in doua culori, chiar si Inima de bivol. Sortimente foarte gustoase. La vinete avem 4 sortimente: vânata normala, neagra, aveam cea alba, foarte gustoasa, vânata tigrata 2 culori roșu cu alb si vânata violet, rotunda. Anul trecut, pe lângă legume, am cultivat si plante aromatice, cat si castravetele amar, foarte bun pentru diabetici. Încercam sa aducem an de an sortimente noi”, ne-a mai spus legumicultorul.
„Cel care are un solar legume si este la început, eu i-as recomanda sa pună 2-3 legume, sa învețe cat mai multe. Bineînțeles, cultura de tomate e relativ ușoara, mai puțin partea de copilire. Roșia de exemplu are nevoie de un sol mai acid un pic, de circa 6 pH, ardeiul are nevoie in schimb de un sol mai alcalin – de circa 6,5-7 pH”, ne-a mai explicat Daniel Buiciuc.
Solar legume
Solar legume: dotările necesare
Multitudinea de modele de solar legume ii poate pune in încurcătura pe cei neinițiați in acest domeniu. Exista însă o serie de recomandări pentru cei care vor sa pornească o asemenea afacere.
In primul rând sunt recomandate construcțiile metalice, deoarece au o rezistenta de aproape 20-30 ani. De asemenea, Daniel Buiciuc recomanda utilizarea structurilor pe baza de țeava zincata, pentru a nu pierde folia la 2-3 ani.
„Iarna, mare lucru nu putem face, deoarece aici temperaturile sunt foarte scăzute. Începem de la sfârșitul lui ianuarie sa semănam ridichi, salata, la sfârșit de februarie. Avem un modul de solar care li încălzim cu o soba cu rumeguș, mai profesionala. Putem pune circa 20 de saci de rumeguș, încălzim pentru răsaduri. Începem de la 10 martie semănatul răsadurilor. Noi producem si răsaduri de vânzare. Avem nevoie de o temperatura optima pentru germinarea semințelor. Avem o soba pe rumeguș, cu niște burlane de inox pe lungimea solarului. Încălzește suficient. Am putut produce 70.000 de răsaduri la alveola. Anul acesta la sfârșitul lunii martie am avut – 22 grade, in fata solarilor”, ne-a povestit Daniel Buiciuc.
O varianta mai ieftina de structura este cea din lemn sau din țevi PVC (plastic), însă acestea se adresează mai mult spatiilor protejate pentru o gospodărie, nu pentru un solar profesional.
Solar legume
Solar legume: materialul foliei
Când construim un solar de legume trebuie sa alegem cu atenția si materialul foliei de acoperire. In general, se folosesc astăzi foliile din polietilena, de obicei rezistente. O folie trebuie sa aibă capacitatea sa permite plantelor sa facă fotosinteza (gradul de transparenta), dar si sa blocheze pierderile de căldura (aditiv IR).
Grosimea foliei este in general de circa 0,15 mm, care are o durata de viată de aproape 6-7 ani.
Cu toate acestea, viată de legumicultor nu e una prea ușoara in Romania. Daniel Buiciuc ne-a confirmat, încă o data, greutățile pe care le au producătorii care vor sa vândă in piețe.
„Eu, ca producător, am încercat sa prind o taraba in piața, însă pur si simplu nu am avut șanse. Am auzit ca sunt persoane care au certificat de producător, dar stau la apartament”, ne-a spus fermierul.
Solar legume
Solar legume: ce venituri putem avea si ce profit ne rămâne
Un horticultor începător, care pune la punct un solar legume, de circa 400 mp, poate face, chiar in primul an, aproximativ 3 – 3,5 tone.
„La un preț mediu de 4 lei pe kg, ajungi cam la 12.000 lei. Circa jumătate din venit reprezintă banii pe care i-ai investit, așa ca ramai cu jumătate din suma. La un solar, suma nu e prea mare, dar la 4 solarii, se aduna”, afirma legumicultorul.
Cel mai mare profit pentru cineva cu un solar legume este in perioada primăverii, deoarece preturile cresc pe baza consumului mai mare.
Pentru cei care doresc sa înceapă cu o cultura de tomate de exemplu, specialiștii recomanda sa se planteze in luna martie, eventual cu putina încălzire, momentul recoltării fiind in jurul datei de 15 iulie, când preturile sunt ceva mai bune.
De asemenea, se poate miza pe culturi cu ciclu prelungit, care ajuta legumicultorul sa nu mai apeleze la defrișări. In prezent exista semințe si hibrizi care pot fi cultivați pe o perioada de 9-11 luni, oferind o cantitate mai mare.
La nivel național, exista circa 7.000 de hectare de spatii protejate.
Ați începe o asemenea afacere agricola? Ce planuri in acest sens aveți? Suntem bucuroși sa va oferim recomandări. Lăsați-ne mesajul dumneavoastră in secțiunea de comentarii.
Sursa: agrotv.md