Un număr de 72 de companii din Republica Moldova vor beneficia de granturi în valoare totală de 41 milioane de lei din partea Guvernului Republicii Moldova, a Uniunii Europene și a Băncii Mondiale. Suportul nerambursabil acordat va genera investiții totale în economie de peste 89 de milioane de lei. Beneficiarii granturilor au fost anunțați astăzi la Chișinău.
Aproape jumătate din beneficiari sunt din sectorul industrial. Alți 30% din sectorul serviciilor și 20% din cel agricol.
Prezent la eveniment, vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, a declarat că autoritățile au implementat o agendă intensă de reforme, care produc rezultate în viața antreprenorilor. „Ascultându-vă pe fiecare dintre voi, am găsit impedimentele care deranjează și le-am eliminat sau urmează să le eliminăm. Datorită agendei de reducere a birocrației, am economisit antreprenorilor, într-un singur an, peste 1,5 miliarde de lei. Totodată, 86% din interacțiunea antreprenorilor cu statul este deja în regim digital”, a declarat Dumitru Alaiba.
Vicepremierul a adăugat că, în următorii trei ani, 5 mii de afaceri noi și 25 de companii deja create vor beneficia de suport prin intermediului Planului de creștere economică în valoare de 1,8 miliarde de euro anunțat de Uniunea Europeană, care urmează a fi operaționalizat în anul 2025.
Directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului /ODA/, Vadim Codreanu, a menționat că pe parcursul anului curent, 595 de companii au beneficiat de finanțare nerambursabilă prin intermediul programelor organizației. În plus, recent, Guvernul a alocat suplimentar 100 de milioane de lei pentru susținerea antreprenorilor, ceea ce înseamnă că suma totală a suportului pentru întreprinderi va depăși 350 de mln de lei în acest an. Din această sumă, 279 vor fi alocate din bugetul de stat, iar restul resurselor vin de la partenerii de dezvoltare.
Aurel Casian, director executiv al Unității de Implementare a Proiectului Băncii Mondiale de Ameliorare a Competitivității, a încurajat antreprenorii să aplice la programele gestionate de ODA, „deoarece prin aceste finanțări, antreprenorii din țara noastră au oportunități de a-și dezvolta afacerile și a accede pe noi piețe”.
De la începutul anului, ODA a facilitat accesul la granturi pentru circa 600 de companii, din diverse domenii de activitate.