Agricultura reprezintă unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei naționale, generând locuri de muncă, contribuind la produsul intern brut și având un impact semnificativ asupra vieții noastre cotidiene. La sfârșitul lunii noiembrie, atunci când tradițional se sărbătorește Ziua Agricultorului, ne reamintim de rolul crucial al agricultorilor în asigurarea securității alimentare.
Cu acest prilej, anul acesta, agricultorii sunt invitați să afle și să dezbată cele mai noi soluții digitale pentru o securitate alimentară durabilă și rezilientă. În plus, este un moment remarcabil pentru exprimarea recunoștinței pentru eforturile lor în dezvoltarea economică a țării.
Evenimentul va avea loc pe 30 noiembrie, începând cu ora 10:00, la Agrotek Arena (UTM, Facultatea Științe Agricole, Silvice și ale Mediului, blocul 14A, Sala 100, str. Mircești 48). Vor participa agricultori, reprezentanți a 13 companii de soluții digitale în agricultură, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, reprezentanți ai ADMA și ai partenerilor de dezvoltare, precum și studenți, profesori UTM. Participanții vor discuta, în cadrul a patru sesiuni, despre reziliența în agricultură prin tehnologii, abordând avantajele și provocările acestora. Astfel, reprezentanții furnizorilor de tehnologii digitale vor explica cum funcționează echipamentele controlate digital, cum are loc colectarea datelor prin senzori și stații meteorologice, precum și care sunt avantajele soluțiilor ERP în agricultură.
Cei care vor să participe la eveniment sunt îndemnați să completeze formularul de pe următorul link: https://shorturl.at/fxyV7
Evenimentul este organizat de Universitatea Tehnică a Moldovei, Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii, sub egida Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.
Agrotek Arena este primul centru de excelență al inovațiilor în agricultură, care are scopul de a promova noile tehnologii digitale, pentru a eficientiza modul în care este practicată agricultura.
Arena deschide noi oportunități de cooperare și dezvoltare pentru studenți, profesori, agricultori și companii de tehnologii digitale, promovând astfel transferul de cunoștințe între mediul academic și industrie. Pe un teren deschis, 13 companii au instalat sisteme de irigare, de suport și de monitorizare pentru diferite culturi agricole. Iar în laboratorul Agrotek Arena sunt instalate sisteme integrate de gestiune a activităților agricole și a datelor, generând analize și recomandări pentru fermieri. Centrul de excelență reprezintă o investiție estimată la 3 milioane de lei.