Ziua Mondială a Televiziunii este sărbătorită în fiecare an pe 21 noiembrie și reprezintă o oportunitate de a celebra rolul important pe care televiziunea îl joacă în societatea modernă. Această inițiativă a fost promovată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) pentru a evidenția contribuția televiziunii la informare, divertisment, educație și sensibilizare cu privire la diferite probleme globale.
Televiziunea a evoluat semnificativ de la apariția sa în prima jumătate a secolului al XX-lea. De la emisiuni în alb-negru cu conținut limitat, televiziunea a devenit un mediu multimedia complex, oferind programe variate într-o gamă largă de formate și genuri.
Astăzi, televiziunea este una dintre cele mai puternice și accesibile mijloace de comunicare, atingând audiențe masive din întreaga lume.
Câteva curiozități despre televizor și televiziune:
– Primul televizor electromecanic a fost creat în 1884 de către cercetătorul german Paul Gottlieb Nipkow. Era o „mașinărie” destul de complicată, formată dintr-un disc rotativ perforat (discul Nipkow), cu găuri de același diametru, dispuse în spirală la aceeași distanță unele de altele, și un senzor din seleniu, care transforma imaginea în impulsuri electrice.
– Cel care a revoluționat cu adevărat conceptul de televiziune a fost scoțianul John Logie Baird. În octombrie 1925, John Logie Baird a realizat prima transmisie de televiziune care era imaginea unei feţe umane.
– „Televisor” a fost primul televizor vândut în sistem comercial. Mii de unități au ajuns în 1930-1933 la publicul larg.
– În Republica Moldova, prima transmisiune televizată a fost emisă pe 30 aprilie 1958, la postul public, Moldova 1.
– În 1947, Motorola a introdus pe piață televizorul VT-71, primul televizor sub $200. Milioane de americani și-au permis „cutia magică” la care visau. În anul 1962, 90% din populația americană avea câte un televizor în casă.