Moldova continuă să lucreze la stabilitatea sa economică, continuă să îmbunătățească infrastructura și să implementeze reformele pentru a îmbunătăți climatul investițional.
Forumul de afaceri „Republica Moldova – Republica Austria” vine să întărească legăturile dintre cele două țări, a remarcat președinta Maia Sandu în cadrul evenimentului. Președinta a îndemnat investitorii austrieci să facă învestiții în Moldova, transmite goodnews.md cu referire la IPN.
Șefa statului a declarat în fața reprezentanților companiilor austriece cu afaceri în Moldova că apreciază investițiile făcute de aceștia și speră că și mai multe companii austriece își vor deschide companii în țară. Maia Sandu a mai spus că Moldova este angajată să se încadreze pe deplin în economia europeană. Gradual sunt armonizate legile conform celor din UE. 60% dintre exporturi deja merg spre UE. Ea spune că Moldova are oportunități tangibile pentru investitorii străini, piața muncii e deschisă, salariile sunt competitive, calitatea educației este îmbunătățită. De asemenea, se lucrează la independența energetică, ceea ce e foarte important pentru afaceri. ,,Investiți într-o țară care are drept scop să fie parte a UE la încheierea acestui deceniu”, i-a îndemnat Maia Sandu.
Prezent la eveniment, președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a declarat că Austria și Moldova sunt conectate printr-o prietenie foarte puternică. Austria sprijină Republica Moldova în parcursul său european. Austria nu va aștepta până Moldova va deveni membru deplin al UE. Deja e în top 10 țări care investesc în Moldova, în industrie, agricultură, asigurări etc. Dezvoltarea economică, protecția mediului și condiția climatică trebuie să meargă mână în mână, asta este provocarea principală, dar și oportunitatea actuală.
Dumitru Alaiba, ministru al dezvoltării economice și digitalizării, a spus că piața UE oferă oportunități de dezvoltare economică. Moldova are cele mai bune garanții pentru ceea ce dezvoltă la momentul de față. Este vorba despre modelul de taxare mai ușoară în domeniul IT, nu sunt taxe pentru angajați și angajatori, piața este deschisă, nu e nevoie de permis de lucru pentru angajare în Moldova. Astfel că țara poate fi o oportunitate bună pentru investiții.
În 2022, în Republica Moldova activau 94 de companii cu capital austriac, cu o investiție în capitalul social de peste 526 milioane lei.